Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stem for tilgjengelige nærskoler

Av: Terje Wilhelmsson Herttua
Publisert 01.09.2015 10:11

KRONIKK: Stem på det partiet som vil gjøre skolene i din kommune tilgjengelig for alle barn, skriver medierådgiver i Norges Handikapforbund, Terje Wilhelmsson Herttua.

Norges Handikapforbund (NHF) jobber for at alle barn skal få gå på nærskolen sin. Det gjør vi fordi vi mener at alle mennesker skal ha like muligheter og bli behandlet likt.

LES OGSÅ: – BARNA SLUSES UT AV FELLESSKAPET

Men 8 av 10 grunnskoler i Norge har mangler som gjør at funksjonshemmede barn ikke får gå på skole sammen med sine venner fra nabolaget. Det viser en undersøkelse International Research Institute of Stavanger AS (IRIS) gjorde på vegne av NHF gjennom vinteren 2012/2013.

En ny undersøkelse, Frivillighetsbarometeret 2015, viser at hele 89 prosent av befolkningen synes, i likhet med NHF, at funksjonshemmede barn bør få gå på nærskolen sin.

Det er et såpass stort flertall at politikerne derfor bør lytte til både sine velgere og NHFs løsningsforslag slik at skolene her i landet blir tilgjengelige.

Det innebærer at skolene blant annet må ha ramper, heiser, handikaptoaletter og lettere dører, og at politikerne må sette en tidsfrist for når alle grunnskolebygg skal være ferdig universelt utformet.

Rett til inkluderende utdanning

I tillegg slår også FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne fast at funksjonshemmede barn har rett til inkluderende utdanning i sitt nærmiljø.

Og ikke minst sier den norske opplæringsloven at alle barn og unge har rett til å gå på nærskolen sin.

For nærskolen er en samfunnsarena som, ja, antakelig den samfunnsarenaen, allmenheten benytter seg aller mest av. Skolen brukes jo ikke bare til undervisning av elever, men også til skoleavslutninger, foreldremøter, korpsøvinger, idrett, kurs og ikke minst til 17.-maitilstelninger for alle i skolens nærmiljø.

På en eller annen måte er man tilknyttet grunnskolen i alle livets faser – enten går eller jobber man der selv, har noen i familien som går eller jobber der, og/eller bruker skolen til andre aktiviteter.

Skolen er et av barns viktigste møter med samfunnet rundt seg. På skolen får man venner. På skolen lærer man at alle har like muligheter. På skolen lærer man om livet. En tilgjengelig skole vil altså gi bedre muligheter for funksjonshemmede til å bli aktive deltakere i samfunnslivet i voksen alder.

Sett tidsfrist for skolebygningene

I Norge bor det estimert 700 000 funksjonshemmede, et antall som kommer til å øke de neste årene pga. bl.a. eldrebølgen, innvandring og generell økt fødselsrate og befolkningsvekst.

LES OGSÅ: – LANGT IGJEN TIL EN INKLUDERENDE SKOLE

NHF, med befolkningen i ryggen og loven i hånd, vil derfor, så fort som mulig, at politikerne bestemmer seg for en tidsfrist som sier når alle grunnskolebygg skal være universelt utformet, slik at vi står sterkere beredt som samfunn når fremtidens utfordringer en dag kommer.

NHF oppfordrer deg til å finne og stemme på det partiet i din kommune som vil gjøre nærskolene tilgjengelige for alle.

Terje Wilhelmsson Herttua arbeider som medierådgiver i Norges Handikapforbund.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.