Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Her synger Frode ut mot kinoen som stenger ham ute

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 21.01.2016 10:24

VIDEO: Frode Heggelund er så lei av at han ikke får se kino som alle andre at han har skrevet sin egen protestvise. Hør ham synge ut mot at Aurora kino Fokus i Tromsø fortsatt utestenger rullestolbrukere.

Tromsøværingen har kjempet i åtte år for å kunne få se kino som alle andre i byen. Fordi han sitter i rullestol, er han avhengig av brannheis eller annen tilgjengelig rømningsvei.

Dette mangler i bygningen der Aurora kino Fokus holder til, og kommunen krever derfor at han selv sørger for å ha med seg to assistenter som tar fullt ansvar for å hjelpe ham ut om det begynner å brenne.

Har han kun med en assistent får han ikke komme inn på kinoen. Dette gjør det vanskelig for Heggelund å få sett film.

– Jeg føler meg som en liten unge, men jeg vil leve som alle andre. Jeg synes situasjonen er håpløs; det burde ikke være slik. Nå må jeg bruke mine BPA-timer dobbelt. Det er nok straff at jeg er handikappa. Selv om jeg har andre aktiviteter, vil jeg også dra på kino som alle andre funksjonsfriske, sier han.

Vil bli hørt

Selv om han har mange andre aktivitetstilbud, vil Frode Heggelund også ha muligheten til å gå på kino uten å bruke dobbelt opp av assistansetimer.

– Jeg har ledsagerbevis for to, så jeg slipper å betale assistentens billetter. Sånn sett er jeg heldig, men jeg har ikke assistansetimer til å ha med to assistenter, og egentlig trenger jeg det jo ikke heller. Det blir bare for dumt, sier Heggelund.

SE OGSÅ: TV-DRILLER UNGE TALENTER (VIDEO)

Gjennom de åtte årene han har kjempet for å få gå på kino, har Heggelund brukt mange midler. Han har skrevet klager, gått til media og klaget til Likestillings -og diskrimineringsombudet.

Ombudet henla saken i 2013 fordi Tromsø kommune, som eier bygningen, lovte å finne en løsning.

Likevel er ingenting blitt gjort.

– Jeg er lei av at kommunen helt siden 2008 har kommet med nye løfter om hvilken tid det skal være klart med en brannheis, men så skjer det aldri noe. De bare lover og lover. Til tross for at de har bevilget penger, skjer det ikke noe.

Har ikke tenkt å gi seg

Siden han ikke er blitt hørt med de tradisjonelle metoder lagde likegodt Frode Hegglund en protessang, sammen med broren Stian og sin tidligere musikklærer Jon-Are Jensaas. Sangen heter «No må du forstå», og tirsdag denne uka ble den framført på Aurora kino Fokus av Frode selv, Mathias Halvorsen og musikklærerne Einar Berg-Olsen og Elin Skogdal.

– Nå håper jeg kommunen forstår hva denne tregheten gjør for oss funksjonshemmede og at de gjør noe. Hvis ikke, håper jeg Likestillings- og diskrimineringsombudet kan se på saken på nytt, sier Heggelund.

Uansett hvor langt tid det kommer til å ta, er Frode Heggelund klar på at han skal kjempe til en rømningsvei er på plass.

– Jeg blir jo litt lei, men jeg jeg må bare kjempe til det skjer noe.

Ikke funnet noen løsning

Det er Tromsø kommune som eier bygningen kinoen er i, og som er ansvarlig for at det er tilgjengelig rømningsvei for alle.  

Prosjektleder i Byggforvaltningen, Frode Gustavsen, var ikke tilgjengelig for å kommentere saken på telefon onsdag, men skriver følgende i en e-post:

«Temaet har vært debattert tidligere i media og det har fra Tromsø kommune vært annonsert en intensivering av dette arbeidet med å fremskaffe en bedre løsning som unngår at personer med bevegelseshemninger må stille med to hjelpere for å besøke kinoen.»

LES OGSÅ: MANGLER KUNNSKAP OM TRYGG EVAKUERING AV FUNKSJONSHEMMEDE

Til tross for dette har enda ikke kommunen kommet opp med en løsning. Frode Gustavsen skriver videre: 

«Vi har i de møter som er avviklet sist år drøftet løsningsforslag uten å komme fram til en løsning som er tilfredsstillende for begge parter. Uten å gå i detaljer handler det om å få til ei funksjonell løsning som samtidig ikke betinger omfattende bygningsmessige arbeider. Dette arbeidet pågår fortsatt og når vi har avklart alle muligheter vil vi gjenoppta dialogen med NHF.»

Skal vi tro prosjektlederen, er det likevel ikke lenge til Frode Heggelund og de andre rullestolbrukerne i Tromsø vil merke at kommunen tar tak i problemet.

«Vi regner med at vi før påske 2016 har en rapport som beskriver mulighetene og som etter hvert blir gjenstand for realitetsbehandling.», skriver Frode Gustavsen til slutt i e-posten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.