Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil ha maks 3000 kroner i egenandel for alle helsetjenester

Av: Stine Slettås Machlar og Ivar Kvistum
Publisert 14.12.2016 19:35

Kampen for å beholde diagnoselista som gir fri fysioterapi, er tapt. Men flertallet i helse- og omsorgskomiteen vil utrede ett, samlet tak for egenandeler for alle helsetjenester.

I går, 13. desember, ble det besluttet at diagnoselista på gratis fysioterapi fjernes fra 2017. Flertallet ble sikret av Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Begge de to sistnevnte partiene ville egentlig beholde ordningen, men droppet kravet i forhandlingene om budsjettavtalen med rejgeringspartiene.

Samtidig går flertallet i komiteen inn for å be regjeringen «vurdere hvilke konsekvenser avviklingen av diagnoselisten får for studenter og pasienter med lav inntekt kombinert med kronisk sykdom». 

Forsvarer beslutningen

Å kutte lista har møtt massiv kritikk fra en rekke organisasjoner.

LES OGSÅ: BER HELSEMINISTEREN VIPPSE OVER PENGER TIL EGENANDEL PÅ FYSIOTERAPI

Men Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder i helse- og omsorgskomiteen, forsvarer vedtaket slik:

– Gjennom mine år på Stortinget har vi ofte fått kritikk for at godene som er basert på diagnoser, slår uheldig ut. Det er dette vi nå vil gjøre noe med ved å fjerne diagnoselista og heller senke egenandelstak 2, sier leder i Kjos til Handikapnytt.

Frem til nå har det eksistert en liste over en rekke diagnoser som har sluppet å betale egenandel på fysioterapi. Nå som denne fjernes, senkes taket på egenandeler innenfor for fysioterapi og en del andre helsetjenester fra 2670 til 1990 kroner.

For de som frem til nå har betalt egenandel, vil endringen bety at de sparer 680 kr i året, mens de som fra før har stått på diagnoselista får økt egendelene på fysioterapi fra null til 1990 kroner.

Etterlyser engasjement

Kari Kjønaas Kjos etterlyser engasjement og forståelse for dem som ikke har vært omfattet av diagnoselista, og som dermed har måttet betale egenandel når de har gått til fysioterapeut:

– Vi forstår at de som har fått det gratis frem til nå reagerer, men samtidig er det ingen forståelse for de som ikke har fått fritak, og som nå får det billigere, påpeker Kjos.

Hun minner om at mange av dem som fra før sto på diagnoselista, tidligere har betalt for de andre tjenestene som omfattes av egenandelstak 2, selv om fysioterapien har gått utenom.

– Også for dem vil det bli billigere enn i dag, påpeker Kjos.

Se det store bildet

Mye av kritikken som har kommet mot å fjerne diagnoselista, er at det blir en ekstra utgift på starten av året for de som fra før av betaler egenandeler på andre helsetjenester. Kjos mener folk må se det store bildet.

– Jeg ser at det er krevende og må ut med ekstra penger på kort tid. Samtidig har jeg forstått det slik på de fysioterapeutene jeg har pratet med, at i alle fall de ikke kjenner noen som mottar så mye fysioterapi at de må ut med hele egenandelen i januar. Sånn sett er jo dette en egenandel  på 166 kr i måneden for så mye trening du trenger, om vi tenker at beløpet gjelder for hele året, sier Kjos til Handikapnytt.

Vil samle egenandelene

Slik det er i dag er egenandelene for helse- og omsorgstjenester del i to, under egenandelstak 1 og egenandelstak 2. Til sammen vil disse takene i 2016 utgjøre 4175 kr. Denne ordningen vil helse- og omsorgskomiteen jobbe for å gjøre enklere og billigere.

– Vi vil jobbe fram et forslag der man ser på å slå sammen egenandelstak 1 og 2 til et felles egenandelstak på 3000 kr i året, sier hun.

I innstillingen fra komiteen innfor å «be regjeringen vurdere å slå sammen egenandelstak 1 og egenandelstak 2 til et felles egenandelstak med en øvre ramme på 3 000 kroner».

Bak dette forslaget står flertallet i komiteen, med representantene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Skulle ønske de ventet

Forbundsleder Arne Lein i Handikapforbundet er glad for at Stortinget vil vurdere ett samlet egenandelstak, som for svært mange vil bety lavere utgifter til helse.

– Jeg synes dette er konstruktivt, sier Lein.

Samtidig skulle han ønske at politikerne hadde ventet med å kutte ut diagnoselista til en ny egenandelsordning er utredet og på plass. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk inn for en slik utsettelse i helse- og omsorgskomiteen, men ble nedstemt.

– Beslutningen om å utrede et felles egenandelstak endrer ikke den akutte situasjonen som oppstår til neste år ved at diagnoselista fjernes. Noen får en regning som de ikke har hatt før, påpeker Lein.

Granske levekårene

Forbundslederen mener saken om egenandeler på fysioterapi har avdekket behovet for en grundig gjennomgang av levekårene til funksjonshemmede og kronisk syke.

– Vi ser at kompensatoriske ytelser som hjelpestønaden, bostøtte og skattefradrag for store sykdomsutgifter er svekket gjennom mange år. Samtidig øker egenandelene. Det totale bildet må fram. Og da er det ikke nok å se på inntektssiden. Det er også nødvendig å kartlegge de ekstra utgiftene som følger med når man lever med nedsatt funksjonsevne, påpeker Lein.

I behandlingen i helse- og omsorgskomiteen fremmet Senterpartiet forslag om å «ikke innføre egenandeler på fysioterapi, beholde diagnoselisten for gratis fysioterapi og fremme nytt forslag i samarbeid med brukerorganisasjoner, og fremme sak til Stortinget om dette».


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.