Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lena Iren med Saori på fanget.
KJENT FRYKT: Lena Iren Horie, her sammen med datteren Saori, leder Foreningen for Funksjonshemmede Foreldre. Hun har vært i kontakt med mange som frykter at assistansebehovet deres skal brukes som argument mot omsorgsevnen. (Arkivfoto: Merete Haseth)

– Foreldre unngår å søke assistanse av frykt for å bli meldt til barnevernet

Leder Lena Iren Horie i Foreningen for Funksjonshemmede Foreldre har selv opplevd at kommunen satte spørsmål ved omsorgsevnen hennes da hun søkte om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Hun bekrefter at dette er noe mange frykter.

Ivar Kvistum
Publisert 12.10.2020 14:28

En undersøkelse utført av organisasjonen Uloba – Independent Living Norge, viser at mange foreldre med funksjonsnedsettelse opplever å bli truet med barnevernet når de søker kommunen om brukerstyrt personlig assistanse.

Les mer: SØKER ASSISTANSE FOR Å VÆRE FORELDRE – BLIR TRUET MED BARNEVERNET

«Burde tenkt på det før»

Funnene i undersøkelsen overrasker ikke Lena Iren Horie fra Selbu i Trøndelag.

Hun leder Foreningen for Funksjonshemmede Foreldre og bekrefter at dette er holdninger mange medlemmer møter i kommunene.

Hun har også erfart det selv.

– Da jeg skulle søke BPA, fikk jeg høre at «det burde du ha tenkt på før du fikk unger» , forteller hun til Handikapnytt.

Det var en tung melding å få.

– Jeg følte meg dømt av holdningen jeg ble møtt med. Det virket som de mente at jeg kanskje ikke skulle hatt barn fordi jeg har et assistansebehov.

Jeg følte meg dømt av holdningen jeg ble møtt med. Det virket som de mente at jeg kanskje ikke skulle hatt barn fordi jeg har et assistansebehov.

I møtet med kommunen hadde Lena Iren Horie med seg en representant fra BPA-leverandøren, som sørget for å rydde opp.

– Vedkommende forklarte at det ikke er en indikasjon på manglende omsorgsevne at man trenger praktisk assistanse. Jeg søkte ikke om BPA for å oppdra mine egne barn.

Velger bort BPA av frykt

Horie forteller at Foreningen for Funksjonshemmede Foreldre regelmessig blir kontaktet av både medlemmer og andre som frykter at barnevernet blir koblet inn dersom de søker om BPA.

– Mange velger bort BPA i lang tid fordi de er redde for dette, sier hun.

For noen handler det om mer enn frykt. Foreningen har medlemmer som har opplevd omsorgsovertakelse på grunn av funksjonsnedsettelsen.

Oppdatering, 16.10.2020: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet slår fast at foreldre med funksjonsnedsettelse kan fylle foreldrerollen på en god måte, også om de har assistansebehov. Les mer: BUFDIR: INGEN SAMMENHENG MELLOM ASSISTANSEBEHOV OG OMSORGSEVNE

Barnevernet kjenner ikke BPA

Men også fagpersoner i barnevernet har kontaktet foreningen. Og det har vært en positiv opplevelse.

– De lurte på hvordan de best kan bistå foreldre som har en funksjonsnedsettelse. I den konkrete saken visste ikke de barnevernansatte om BPA og hvilke muligheter en slik ordning gir. Det viser at det trengs mer opplysningsarbeid. Det er positivt om vi kan bidra med å gi råd, sier Lena Iren Horie.

At assistenter bistår med praktiske oppgaver også i forbindelse med barna, betyr overhodet ikke at man selv ikke tar det ansvaret man skal som foreldre, understreker hun.

– Assistentene er mine hender og mine føtter, og det er jeg som bestemmer hva som skal skje og hvordan. Barna mine er veldig glad i mine assistenter, men det er vi foreldre som setter grensene. Og det er til oss barna kommer når de har slått seg. I hverdagen blir dette veldig naturlig, forteller tobarnsmoren Lena Iren Horie.

Barna mine er veldig glad i mine assistenter, men det er vi foreldre som setter grensene.

Ikke gå alene

Hun råder andre foreldre som skal søke BPA om å ha med seg noen med erfaring og kunnskap når de skal møte kommunen.

Det kan være noen fra en BPA-leverandør, en tillitsvalgt fra Handikapforbundet eller noen andre som allerede har BPA.

– Ikke la det avfeie av kommentarer som måtte komme. Les deg opp på det du har krav på. Og sørg for å skrive søknaden på en slik måte at det ikke kan tolkes som at du gir fra deg omsorgsansvaret og foreldrerollen, råder Lena Iren Horie.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.