Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Fordomsstyrt likestillingsombud

Av: Ivar Kvistum
Publisert 29.04.2016 15:32

Likestillings- og diskrimineringsombudet lar seg altfor ofte styre av egne fordommer når de behandler klager fra funksjonshemmede. Det hevder Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen.

– Vi kan ikke ha det slik at saksbehandlere hos Likestillings- og diskrimineringsombudet opererer ut fra de samme fordommene mot funksjonshemmede som vi finner hos folk flest, sier Berit Vegheim.

Hun er daglig leder i borgerrettighetsstiftelsen Stopp Diskrimineringen og reagerer kraftig på Handikapnytts sak om at ekteparet Anne-Berit Hallbeck og Nils Bjørnar Ødelien ble nektet å oppholde seg i det alminnelige publikumsområdet under en konsert arrangert av Kongsberg jazzfestival i fjor.

KLIKK HER FOR Å LESE OM DE TO RULLESTOLBRUKERNES OPPLEVELSER UNDER KONGSBERG JAZZFESTIVAL: DYPT SKUFFET OVER LIKESTILLINGSOMBUDET

– Det er ikke tvil om at de to ble utsatt for grov diskriminering. De ble behandlet på en måte som var krenkende og på grensen til trakassering, sier Vegheim.

Kongsberg Jazzfestival er en så stor aktør at man må kunne kreve at de oppfyller Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven til punkt og prikke, og vel så det, mener Vegheim.

– De skal legge til rette for alle publikummere på lik linje.

Blankofullmakt til å utestenge funksjonshemmede

Men hun retter like hard kritikk mot Likestillings- og diskrimineringsombudet som – til tross for det Vegheim mener er åpenbar diskriminering – ga konsertarrangøren medhold, med henvisning til at forskjellsbehandlingen ble begrunnet med sikkerhetshensyn.

Det vitner om en tenkning som bekymrer henne dypt:

– Dersom LDOs opprinnelige uttalelse i denne saken blir stående, vil det være en blankofullmakt til å nekte funksjonshemmede adgang til en lang rekke arrangementer, konserter og utesteder. Det vil ramme rullestolbrukere, synshemmede og mange andre, sier Vegheim.

Ombudet gjør knefall

Hun hevder LDOs uttalelse i denne saken føye seg inn i et mønster som hun har observert blant annet i ombudets veiledning i saker knyttet til utelivsdiskriminering. Flere ganger har ombudets saksbehandlere ifølge Vegheim akseptert motpartens argumenter om at synshemmede eller bevegelseshemmede utgjør en sikkerhetsrisiko på utesteder, kulturtilbud og transportmidler.

Hun har også sett eksempler som tyder på at folk lær være å klage fordi veileder i LDO langt på vei gir inntrykk av at sikkerhetshensyn er et saklig argument uten nærmere vurdering.

– Ombudet gjør knefall når den innklagede kommer trekkende med sikkerhetsargumentet. Men det må ikke bli slik at det er fritt fram å nekte funksjonshemmede adgang til steder som er åpne for publikum, sier hun.

Hun påpeker at sikkerheten uansett er arrangørens ansvar. Men den må ivaretas på lik linje for alle grupper, uten at noen av den grunn skal utestenges.

Klokkeklart usaklig

Berit Vegheim er klokkeklar på at sikkerhetsargumentasjonen i en slik sak som den mot Kongsberg Jazzfestival, hvor det gjelder å nekte funksjonshemmede opphold på linje med andre på konserten med Van Morrison, ikke er saklig.

– Rullestolbrukere er antakelig mindre utsatt enn små og spinkle personer i store folkemengder, men det er ingen som vil vise dem bort av den grunn. Ungjentene som står helt foran på en Justin Bieber-konsert, løper åpenbart en risiko. Men ingen ville dermed krevd at bare store, tunge og edru menn får lov til å være der. Når det derimot gjelder funksjonshemmede, er det tilsynelatende i orden å nekte dem adgang, bare fordi de er funksjonshemmede, argumenterer Vegheim.

Preget av fordommer

Berit Vegheim er sterkt kritisk til at LDO uten videre aksepterer en slik argumentasjon. Hun mener den skyldes et «kompetansehull» blant ombudets saksbehandlere, særlig i saker som handler om sikkerhet og funksjonshemmede. Dermed blir saksbehandlernes vurdering preget av fordommer og forestillinger om hvilke arenaer som er «uegnet» for funksjonshemmede, fordi det er «for farlig for dem».

Bevisstheten er langt større når det gjelder saker innenfor andre diskrimineringsgrunnlag, mener hun:

– Et hovedproblem er at LDO lar seg lede av andre hensyn, som for eksempel sikkerhetshensyn, i saker som gjelder funksjonshemmede. Det fører til at man ikke kjenner igjen hva dette dreier seg om, slik man gjør i saker der det handler om at en homofil eller svart blir bortvist, konstaterer Vegheim.

 Nå forventer hun at LDO tar umiddelbart grep og snur:

– Ombudet må erkjenne at Kongsberg Jazzfestival diskriminerte dette ekteparet i forbindelse med den aktuelle konserten i fjor. Hvis ikke det skjer, vil jeg på det sterkeste oppfordre Hallbeck og Ødelien til å klage saken inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, sier Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen.

KLIKK HER FOR Å LESE HVORDAN LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUDET SVARER PÅ KRITIKKEN FRA BERIT VEGHEIM: – OVERPRØVER IKKE SIKKERHETSVURDERINGER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.