Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Berit Vegheim
IKKE IMPONERT: Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen frykter at også den nye likestillingsministeren vil nedprioritere funksjonshemmedes likestillingskamp. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Berit Vegheim har ingen tro på mer likestilling med Grande

Trine Skei Grande og resten av regjeringen har ikke tatt inn over seg at funksjonshemmede møtes med fordommer, hevder Berit Vegheim i borgerrettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen. Hun mener at språkbruken avslører den nye likestillingsministeren.

Ivar Kvistum
Publisert 22.01.2019 15:27

Etter utvidelsen av regjeringen tirsdag er det Venstres leder, Trine Skei Grande, som har ansvaret for likestillings- og diskrimineringsfeltet.

Les mer om utnevnelsen her: NÅ FÅR TRINE ANSVARET FOR FUNKSJONSHEMMEDES LIKESTILLING

Men den nye kultur- og likestillingsministeren imponerer slett ikke leder i borgerrettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen, Berit Vegheim.

Hun retter skarp kritikk mot formuleringer i regjeringsplattformen, som også Grande gjentok tirsdag.

Regjeringen vil nemlig «bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme, sosial kontroll og fordommer basert på kjønn, seksuell identitet og etnisitet».

Fordommer basert på funksjonsevne er altså ikke nevnt.

Erkjenner ikke fordommer

Og det er ikke tilfeldig, mener Vegheim, som i en årrekke har arbeidet for å dokumentere og belyse diskriminering som personer med nedsatt funksjonsevne opplever.

– Det erkjennes ikke at det er fordommer som er årsaken til vårt utenforskap, dypest sett. Men når det derimot gjelder andre grupper, er det til de grader kjent og erkjent at fordommer har konsekvenser i deres liv.

Vegheim hevder at nedsatt funksjonsevne kun nevnes når man ramser opp diskrimineringsgrunnlagene i lovteksten.

– Men så fort de skal snakke om den reelle likestillingspolitikken, er vi borte. Det røper noe om den underliggende tenkningen, sier hun.

Da Trine Skei Grande fortalte pressen hvordan hun vil gå løs på likestillingsfeltet, ble funksjonshemmedes mulighet til å delta på arbeidsmarkedet framhevet. Også det er typisk, mener Vegheim.

– Man reduserer diskrimineringen av funksjonshemmede til et spørsmål om flere velferdsordninger og tilrettelegging, sier hun.

Skjermbilde fra Twitter, med følgende tekst: Som sist: Bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme, sosial kontroll og formdommer basert på kjønn, seksuell identitet og etnisitet. Fordommer mot funksjonshemmede får fortsatt leve i fred.

SOM SIST: Stopp Diskrimineringen går ut på Twitter mot regjeringens likestillingstenkning.

Mer av det samme

Den forrige likestillingsministeren, Linda Hofstad Helleland, ble beskyldt for å mangle engasjement for funksjonshemmedes likestilling.

Berit Vegheim har ikke store forventninger til etterfølgeren heller:

– Trine Skei Grande har aldri noen gang vist oss at funksjonshemmedes rettigheter er i hennes hode. Jeg tror vi får mer av det samme og enda mindre fokus på funksjonshemmede enn i dag. De andre diskrimineringsgrunnlagene vil kanskje dominere enda mer.

En trussel mot likestillingen

Kristelig Folkeparti har lagt stor vekt på å få gjennomslag for sin likeverdsreform for personer med nedsatt funksjonsevne.

Vegheim viser til at likeverd er et begrep som springer ut av en forestilling om at mennesker er «like mye verdt» selv om de er bestemt for ulike posisjoner.

Derfor er reformen og begrepsbruken en trussel mot likestillingen, om den får prege regjeringens tenkning.

– Likeverdsreformen er et bevis på at regjeringen ikke ser på funksjonshemmede som et likestillingspolitisk anliggende, hevder Berit Vegheim.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.