Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av panelet på scenen, med tilhørere i forgrunnen.
NHF PÅ TORGET: Paneldebatten «Fritt liv» markerte startskuddet for Handikapforbundet på Arendalsuka. Jørgen Foss (helt til venstre) ledet debatten der (fra venstre) NHF-leder Tove Linnea Brandvik, Aina Hatletvedt fra Prima Assistanse, Espen Andreas Hasle (KrF) Kari Elisabeth Kaski (SV) og Tellef Inge Mørland (Ap) deltok. (Foto: Georg Mathisen)

Handikapforbundet kjemper om oppmerksomheten på Arendalsuka

– Vi er med på Arendalsuka for å prege den, melder Handikapforbundet. I går fulgte hundre mennesker BPA-debatten på Torvscenen. Flere hundre tusen så partilederdebatten rett etterpå.

Georg Mathisen
Publisert 17.08.2021 10:11

– Vi satser som aldri før. Vi har så mange arrangement som ikke er navlebeskuende, men som sprer seg ut til det folk er opptatt av, sier Jørgen Foss.

Valgkampgeneralen i Norges Handikapforbund prøver å vinne kampen om å få oppmerksomhet på Arendalsuka.

– Vi er med på Arendalsuka for å prege den med likestillingspolitikk, ifølge forbundet selv.

Strømmes

Det er ikke lett å nå opp i støyen når en hel uke er satt av til bare å prate og diskutere. Jørgen Foss har likevel tro på at det skal gå:

– Vi ønsker å skape engasjement ut over oss selv og ikke minst ute i befolkningen generelt, sier han.

– Det nye i år er at du kan få med deg Arendalsuka uansett hvor du er i landet. Alt vi gjør, skal strømmes. Uansett om du sitter i Arendal, Lindesnes eller Bergen, kan du få med alle arrangementene.

Vi ønsker å skape engasjement ut over oss selv og ikke minst ute i befolkningen generelt.

Jørgen Foss på scenen med torvet i bakgrunnen.

ENGASJEMENT: Jørgen Foss tror på engasjement utenfor Handikapforbundets egne rekker på Arendalsuka. (Foto: Georg Mathisen)

Optimist

Men bryr folk seg egentlig om debattene på Arendalsuka? Er det andre enn de profesjonelle debattantene og forbundets egne aktive som hører på? Er det mulig for Norges Handikapforbund å bli hørt i løpet av en uke med hundrevis av arrangement og sannsynligvis over 100 000 besøkende? Valgkampgeneralen er optimist:

– Vi ser i samfunnet nå at flere og flere ikke lenger kan lukke øynene for den diskrimineringen funksjonshemmede blir utsatt for til daglig. Politikerne, næringslivet og andre begynner å skjønne at den måten de har behandlet funksjonshemmede på i så mange tiår, er passé. Vi kan ikke lenger holde på sånn, sier Foss.

– Endring i partiene

– Det er spennende å se at både politiske partier og folk flest, og ikke minst pressen, begynner å se at likestillingen har kommet altfor kort, sier han.

Det er spennende å se at både politiske partier og folk flest, og ikke minst pressen, begynner å se at likestillingen har kommet altfor kort.

Foss mener også at det er endring i de politiske partiene.

– Jeg forventer at handlingen kommer. Nå begynner dette å bli noe som folk ser etter. Partiene kan ikke gjemme seg bak at likestilling er noe som folk ikke er opptatt av, sier han.

Jørgen Foss trekker spesielt frem Norges Handikapforbunds partigjennomgang, der forbundet har trillet terning på partiprogrammenes politikk for funksjonshemmedes likestilling.

Les mer: RØDGRØNNE GJØR RENT BORD I HANDIKAPFORBUNDETS PROGRAM-ANALYSE

Tove Linnea Brandvik snakker fra scenen.

APPLAUS: Hun kom til sine egne og høstet applaus. Tove Linnea Brandvik hadde full støtte fra salen da Arendalsuka åpnet mandag. (Foto: Georg Mathisen)

Applaus for «fritt liv»

Mandag begynte arendalsprogrammet med «Fritt liv» – debatt om brukerstyrt personlig assistanse. 30–40 fremmøtte fulgte den i Arendal, mens de to strømmeløsningene sammenlagt hadde opptil noenogfemti seere mens debatten pågikk.

De fikk med seg politikere som snakket pent om å gjøre BPA bedre. Flest kommentarer og mest applaus fikk Tove Linnea Brandvik for å dele praktiske erfaringer og problemer og Jørgen Foss for å stille viktige spørsmål.

De siste tre partilederdebattene i Arendal har hatt mellom 528 000 og 724 000 seere. Tirsdag morgen var videoen fra «Fritt liv»-debatten til sammenligning vist 1100 ganger.

NHF i Arendal

Norges Handikapforbund har flere ulike arrangementer under Arendalsuka. Er du ikke i sørlandsbyen, kan du følge arrangementene på NHFs facebookside.

Tirsdag klokka 12.00 vil organisasjonen presentere sin egen analyse av hvor gode partiprogrammene er på likestilling for funksjonshemmede. Det skjer på NHFs facebookside.

Klokka 14.00 tirsdag vil Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) og presentere funn fra Redd Barnas rapport om hvordan barn med funksjonsnedsettelse stenges ute fra lek og fritid.

Onsdag klokka 11.00 vil HBF, som er en landsforening under NHF, og Prima Assistanse snakke om hvor viktig brukerstyrt personlig assistanse er for barns livskvalitet.

HBF har også invitert blant andre Sentrums partileder Geir Lippestad til Torvscenen klokka 13.00 for å snakke om hvordan funksjonshemmede barn stenges ute og diskrimineres.

Onsdag er også dagen for å sette politikere i glassheisen for å snakke om hvordan funksjonshemmede kan få innfridd sine menneskerettigheter. Arrangementet begynner klokka 15.30. Debatten starter med appell ved leder Marianne Knudsen i Norges Handikapforbunds Ungdom, og flere gjester er invitert for å diskutere hva som skal til.

Om du ikke kan vente, blir det en liten oppvarming på NHFs stand allerede klokka 14.

Landsforeningen for slagrammede, som er organisert i Handikapforbundet, har stand i Arendal denne uka.

I tillegg til NHF er en lang rekke interesseorganisasjoner og aktører på plass i Arendal denne uka.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.