Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tove Linnea Brandvik.
SOLIDARITET: Tove Linnea Brandvik er forbundsleder i Norges Handikapforbund. Hun reagerer kraftig på meldinger om at noen ikke følger karantene-pålegg. (Foto: Ivar Kvistum)

Handikapforbundets leder går hardt ut mot karantene-brudd

Flere arrangementer som ville samlet mange med nedsatt funksjonsevne er blitt avlyst, og Norges Handikapforbund har innført ekstraordinære sikkerhetsrutiner. – Vis solidaritet med risikogruppene, appellerer NHF-lederen.

Stine Slettås Machlar
Publisert 09.03.2020 09:57

Koronaviruset har spredd seg i Europa de siste ukene og flere i Norge har også fått dette viruset som for eldre og folk med nedsatt lungekapasitet kan være svært farlig.

– Vi i Norges Handikapforbund satte i gang tiltak allerede i februar, der vi ber folk om å passe ekstra godt på egen håndhygiene og holde seg borte fra jobb om de er forkjøla, selv om det ikke nødvendigvis betyr at de er smittet av Korona.

Det sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik til Handikapnytt.

Oppdatert: NHF strammer ytterligere inn. Les mer her: DROPPER FYSISKE MØTER I HANDIKAPFORBUNDET

Avlyste arrangementer

Det er foreløpig ikke kommet noen nasjonale retningslinjer som anbefaler å avlyse offentlige arrangementer. Likevel har smitterisikoen allerede ført til at flere arrangementer for funksjonshemmede eller i regi av funksjonshemmedes organisasjoner blitt avlyst:

CAMP SPINAL: Sunnaasstiftelsen melder at Camp Spinal Vinter er avlyst. Dette skjer som en følge av at det er oppdaget smitte hos to ansatte ved Sunnaas sykehus. Alt helsepersonell er derfor tilbakekalt for å sikre forsvarlig drift.

«Det er ikke oppdaget eller mistanke om smitte hverken blant deltakere, ledere eller mentorer på Camp Spinal, men vi kan ikke gjennomføre Camp Spinal uten helsepersonell til stede», skriver Sunnaastiftelsen på sine nettsider.

Vintercampen skulle ha blitt arrangert 9. til 13. mars.

RIDDERRENNET: På Beitostølen er Ridderuka og Ridderrennet avlyst.

FAKKELTOG: Et planlagt fakkeltog i Drammen til støtte for kravet om bedre brukerstyrt personlig assistanse i Vestre Viken, er avlyst. Det er Uloba – Independent Living Norge som skulle arrangert fakkeltoget.

FERIEOPPHOLD: Bergen kommune har avlyst de årlige utenlandsferiene for utviklingshemmede.  

Risikogruppa

Koronaviruset, eller covid-19 som det også kalles, er en luftveisinfeksjon som på mange måter kan minne om forkjølelse og influensa.

Noen blir mildt rammet med sår hals, feber og hoste. Mens andre kan bli svært syke og utvikler lungebetennelse med pustevansker. Dødsfall har også forekommet, men det er hos eldre eller de med andre sykdommer.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at de som per i dag er i risikogruppa for alvorlig sykdom er folk over 65 år, og personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.

Ansatte på hjemmekontor

Mange av de som er i kontakt med Norges Handikapforbund har slike sykdommer og forbundsleder Tove Linnea Brandvik sier de som organisasjon vil forebygge så godt de kan.

– Vi har hatt flere som har jobbet hjemmefra i denne perioden. For oss er det viktigere at folk holder seg friske enn at de sitter på kontoret og jobber. Mange er i kontakt med oss av de som er i risikogruppa for langvarig og alvorlig sykdom om vi blir smittet. Vi vil ikke sette organisasjonen eller andre som ikke kan tåle smitte i fare, så vi gjør det vi kan for å forebygge, sier Brandvik.

Vi vil ikke sette organisasjonen eller andre som ikke kan tåle smitte i fare, så vi gjør det vi kan for å forebygge.

Smitte og forebygging

Koronaviruset smitter på tre måter:

  • Gjennom luften når en syk hoster eller nyser slik at andre puster det inn.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved at du tar på noe enn syk person har overført viruset til.

For å unngå smitte anbefaler derfor Folkehelseinstituttet god håndhygiene enten med såpe og vann eller antibac og at man hoster i et papirlommetørkle som kastes etter bruk eller i albuekroken. Det finnes ingen vaksiner mot Korona, mennesker i risikogruppa blir anbefalt å ta influensavaksine og vaksine mot lungebetennelse slik at de er beskytta mot andre luftveissykdommer.

– Karantene-brudd er dårlig solidaritet

De smittede eller de som har vært i områder med omfattende spredning som Nord-Italia og fastlands-Kina, blir av Folkehelseinstituttet anbefalt å holde seg hjemme i 14 dager eller til de ikke lenger tester positivt på viruset.

Likevel har flere medier de siste dagene meldt at mange bryter pålegget om hjemmekarantene og beveger seg blant folk på jobb og kollektivtransport.

Dette reagerer Tove Linnea Brandvik kraftig på.

– Når folk ikke etterfølger karantenebestemmelser, må folk i risikogruppa holde seg hjemme for å beskytte seg selv. Om du selv syns dine aktiviteter i en kort periode er viktigere enn å hindre smitte til andre, er det veldig dårlig solidaritet med de som er i risikogruppa som kan bli svært syke i lengre perioder, sier hun.

Når folk ikke etterfølger karantenebestemmelser, må folk i risikogruppa holde seg hjemme for å beskytte seg selv.

– Det er viktig å huske på at det ikke alltid er synlig om folk er i risikogruppa eller ikke. Alle av disse er ikke eldre. Det kan like så godt være unge mennesker med en skjult sykdom som er utsatt. De smittede vet derfor ikke om de utsetter noen for økt risiko ved å ikke etterfølge kravet om holde seg i karantene understreker forbundslederen.

NB! Tips gjerne Handikapnytt om du kjenner til flere arrangementer for eller med funksjonshemmede som er avlyst, eller restriksjoner som er innført. Klikk her for å sende en e-post til redaksjonen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.