Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Linda Hofstad Helleland.
MELDTE AVBUD: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland beklager at hun ikke deltok på FN-dagen for funksjonshemmede. (Foto: Astrid Waller, BLD)

Helleland beklager at hun ikke kom på FN-dagen for funksjonshemmede

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er komplett usynlig, kritiserer FFOs generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

Av Handikapnytt
Publisert 05.12.2018 00:31

(NTB og Handikapnytt): Likestillingsministeren beklager at hun ikke hadde anledning til å være til stede på FNs internasjonale dag for mennesker med nedsatt funksjonsevne mandag.

Helleland skulle deltatt på den store konferansen som ble arrangert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) mandag.

Men slik gikk det ikke:

– Jeg skulle gjerne vært til stede, men måtte dessverre melde avbud like før helgen på grunn av at jeg måtte prioritere en reise. Politisk ledelse var representert ved statssekretæren som holdt innlegget på vegne av regjeringen og meg.

Det sier likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) i en kommentar til NTB.

Komplett usynlig

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er lite fornøyd med at statsråden ikke kom selv.

– Som likestillingsminister er Helleland «vår» minister, med ansvar for bekjempelse av diskriminering av funksjonshemmede. Så langt har hun vært komplett usynlig på feltet. Funksjonshemmede trenger en engasjert og initiativrik minister, sier FFOs generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

Portrettfoto av Lilly Ann Elvestad.

SAVNER ENGASJEMENT: Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO, er lite fornøyd med Linda Hofstad Helleland. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Vise seg med kultureliten

På Facebook bruker FFO harde ord mot statsråden. Organisasjonen skriver blant annet:

«64 prosent av funksjonshemmede studenter fullfører ikke videregående skole, blant annet på grunn av manglende tilrettelegging. Dette er åpenbart ikke nok for å engasjere likestillingsminister Helleland. Tilsynelatende er det mer stas å vise seg med kultureliten og toppene i Wada enn å bli sett som talsperson for funksjonshemmede.»

Tilsynelatende er det mer stas å vise seg med kultureliten og toppene i Wada enn å bli sett som talsperson for funksjonshemmede.

Manglende involvering

Dette er langt fra første gang at funksjonshemmedes organisasjoner har kritisert Helleland for manglende synlighet og engasjement på dette feltet, som er en del av ansvarsområdet til departementet hun leder.

Tidligere i år skrev de tre paraplyorganisasjonene Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo) og Unge Funksjonshemmede et felles klagebrev.

Der skrev de at de var «misfornøyd med Regjeringens involvering av organisasjonene i arbeidet med en sak som angår oss».

Les mer her: SKULLE HA «TETT SAMARBEID» – MEN HØRER LITE FRA LINDA

De tre hevdet at regjeringen dermed bryter FN-resolusjonen for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), som setter klare krav til medvirkning i slike saker.

– Jeg har vært leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede siden 2009. I løpet av disse årene har det aldri vært et mindre tett samarbeid med barne- og likestillingsministeren enn nå, sa forbundsleder Jens Petter Gitlesen til Handikapnytt i mai.

I juli gikk likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm ut mot Linda Hofstad Helleland i en kronikk i VG, der hun beskyldte statsråden for å bidra til å usynliggjøre funksjonshemmede.

Les mer her: BESKYLDER HELLELAND FOR Å USYNLIGGJØRE FUNKSJONSHEMMEDE

– Har samarbeidet godt

Linda Hofstad Helleland forteller NTB at departementet i disse dager sender ut invitasjon til organisasjonene til lansering av regjeringens strategiplan for funksjonshemmede.

– Vi har samarbeidet godt med organisasjonene i arbeidet med strategiplanen, og jeg ser som alltid fram til å møte dem, sier statsråden.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.