Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

En gruppe leger med stetoskop rundt halsen diskuterer.
HØY STETOSKOPTETTHET: Legefrakker og stetoskop spiller en avgjørende rolle når BPA-timer skal tilmåles i Helsetilsynets informasjonsvideo. (Skjermdump fra videoen)

Helsetilsynet fjerner informasjonsfilm om BPA etter kritikk

Et arbeidsuhell, sier kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm til Handikapnytt.

Ivar Kvistum
Publisert 27.11.2020 10:39

«Stadig flere har fått med seg at borgerstyrt personlig assistanse handler om likestilling og ikke omsorg. Helsetilsynet har ikke skjønt det.»

Det skrev Stig Morten Skjæran, avdelingsleder for personlig assistanse i Uloba – Independent Living Norge, i et innlegg på Handikapnytt.no i går.

Les innlegget her: FRI OSS FRA DE HVITE FRAKKER

Framstilt som pleietrengende

Han kritiserte Helsetilsynets informasjonsvideo om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for å bruke påfallende mange illustrerende filmklipp av leger med hvite frakker og stetoskop.

I filmen ser vi også en ung, kvinnelig «assistent» med teksten «volunteer» (frivillig) skrevet på hvite klær som hjelper en eldre mann med stokk opp og stå.

«Det er ingen lett jobb å få samfunnet til å innta det perspektivet – at det er likestilling vi funksjonshemmede trenger. Da provoserer det å få se oss funksjonshemmede fremstilt som pleietrengende og passive i en ny informasjonsfilm fra en offentlig myndighet», skrev Skjæran.

Lei oss

Nå beklager Statens helsetilsyn:

– Vi er lei oss for om noen har blitt støtt av videoen. Det har ikke vært vår intensjon. For å unngå det, vil vi fjerne videoen inntil videre, så får vi komme tilbake til om vi skal lage en annen versjon når ting har roet seg litt arbeidsmessig, skriver kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i en e-post til Handikapnytt.

Vi er lei oss for om noen har blitt støtt av videoen. Det har ikke vært vår intensjon.

– Hvorfor velger Helsetilsynet å illustrere en informasjonsfilm om BPA med masse bilder av leger med stetoskop og en «volunteer» i hvite klær?

– Jeg har ikke noen annen forklaring enn at det har vært et arbeidsuhell. Vi er vanligvis bevisste på billedbruken opp mot ulike temaer, svarer Vedholm.

Informasjon må ut

Stig Morten Skjæran er glad for at Helsetilsynet tar til seg kritikken og har fjernet videoen, men han håper den blir erstattet med en bedre versjon.

– Vi vil gjerne at myndighetene informerer om BPA. Men da må de gjøre det med riktig fortegn. Det handler om å leve et liv, og BPA er et kjempegodt verktøy for å leve det livet man selv ønsker, sier Skjæran til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.