Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Abid Raja på scenen. På veggen bak står teksten "Inkluderingsdugnaden"
PÅ LAG: Abid Raja på scenen under regjeringens toppmøte om inkluderingsdugnaden. Han ønsker å være en tydelig statsråd for funksjonshemmedes likestilling. (Foto: Ivar Kvistum)

Her debuterer Abid Raja som funkis-minister

– Når man er født annerledes, betyr det enda mer å bli møtt med aksept, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja da han fikk ordet på regjeringens toppmøte om inkluderingsdugnaden.

Ivar Kvistum
Publisert 03.02.2020 21:02

Han lover å være en tydelig statsråd for funksjonshemmedes likestilling og inkludering.

– Samfunnets styrke ligger i mangfoldet. Det er en demokratisk utfordring når grupper blir stående utenfor, sa nybakt kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

Det var på regjeringens toppmøte om inkluderingsdugnaden mandag at Abid Raja gikk på scenen og snakket offentlig om politikk for funksjonshemmede for første gang som likestillingsminister, en jobb han overtok etter Venstre-leder Trine Skei Grande en drøy uke tidligere.

Les mer om toppmøtet her: ERNA SOLBERG: FOR TIDLIG Å SE EFFEKTEN AV INKLUDERINGSDUGNADEN

Han var helt åpen om at han fortsatt var helt fersk og hadde mye å lære om sin nye rolle.

Enkeltmennesker og familiers liv

Kultur- og likestillingsministeren viste til at bare en snau halvpart av funksjonshemmede i Norge er i jobb.

– Arbeidslivet går glipp av store ressurser på på denne måten. Men problemet handler først og fremst om enkeltmennesker og familiers liv, understreket Raja.

Arbeidslivet går glipp av store ressurser på på denne måten. Men problemet handler først og fremst om enkeltmennesker og familiers liv.

Han viste til hvor mye arbeid har å si for selvfølelse og identitet, og at at 80.000 funksjonshemmede i Norge ønsker seg en jobb, men uten å få innpass i arbeidslivet.

– Vi har altså 80.000 mennesker som gruer seg til å få spørsmålet om hva de driver med, konstaterte han.

Abid Raja pekte på bedre assistanseordninger og gode hjelpemidler er viktige virkemidler for å få funksjonshemmede ut i jobb. I tillegg må det gjøres enklere å ansette.

På lag med minoritetene

I en pause under toppmøtet spurte Handikapnytt Abid Raja hvordan han opplevde sin «funkispolitiske debut» som statsråd med ansvar for likestilling.

– Som likestillingsminister blir det min jobb å sørge for bedre inkludering av alle grupper som faller utenfor. Minoritetene skal føle at denne regjeringen er på lag med dem, sier Abid Raja til Handikapnytt.

Raja ser klare likheter i utfordringene som de ulike minoriteten møter, enten det er innvandrere, skeive eller funksjonshemmede.

Vil fjerne stigmaer

– På dette politikkområdet forbindes du først og fremst for din tilknytning til innvandrerbefolkningen. Hva tenker du om situasjonen til funksjonshemmede med innvandrerbakgrunn?

– Det finnes doble minoriteter, og vi har trippelminoriteter: mennesker som har innvandrerbakgrunn, har nedsatt funksjonsevne og er skeive. Vi vet at det finnes en del sosiale stigmaer rundt dette i noen minoritetsmiljøer som samfunnet ellers har kommet mye lenger med å kvitte seg med. For eksempel er det fordommer knyttet til det å ha barn med utviklingshemning i mange miljøer. Dette er et felt jeg ønsker å løfte, sier Raja til Handikapnytt.

Han viser til den varslede stortingsmeldingen som skal belyste hvordan menneskerettighetene til personer med utviklingshemning kan ivaretas bedre enn i dag.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.