Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Magnhild Sørbotten sitter ved et møtebord og snakker. Foran henne står et tomt glass.
VI FÅR SMULER: Handikapforbundets nestleder Magnhild Sørbotten mener regjeringens budsjett bidrar til å forverre levekårene til funksjonshemmede. (Foto: Ivar Kvistum)

– Hvor er pengene som dere tar fra ungdommer på arbeidsavklaring?

Alle de 119 millioner kronene som spares på å kutte arbeidsavklaringspenger for ungdom, skal brukes til å få de samme ungdommene ut i jobb eller utdanning. Det har regjeringen lovt. Men Handikapforbundet klarer ikke igjen disse pengene i statsbudsjettet. OPPDATERING: HER ER PENGENE!

Av Ivar Kvistum
Publisert 07.10.2019 19:19

Et av de mest omstridte forslagene i regjeringens statsbudsjett for neste år, er å kutte i arbeidsavklaringspenger (AAP) for ungdom under 25 år.

Minstesatsen reduseres fra 198.000 kroner i året til 130.000 kroner.

Les mer om AAP-kuttet her: KUTTER ARBEIDSAVKLARINGSPENGER TIL DE YNGSTE – MÅ LEVE PÅ 130.000 KR

Dette skal gi en samlet besparelse for staten på 119 millioner kroner.

Og disse pengene har regjeringen lovt å bruke på å styrke Navs oppfølging av de samme, unge AAP-mottakerne slik at de kan hjelpes inn i jobb og utdanning. Dermed argumenterer Siv Jensen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med at de ikke har kuttet i ordningen.

Finner ikke pengene

Men Norges Handikapforbunds nestleder Magnhild Sørbotten har saumfart budsjettforslaget som finansminister Siv Jensen presenterte for Stortinget mandag 7. oktober.

Og hun klarer ikke finne igjen de 119 millionene i form av tiltak for ungdom på AAP.

– Vi finner 10 millioner kroner til individuell oppfølging innen rus og psykiatri. Og 10 millioner til forsterkning av funksjonsassistanse. Men vi klarer ikke å finne 119 millioner kroner til å få ungdom å AAP inn i arbeid eller utdanning. Så hvor er disse pengene som regjeringen lovet? spør Sørbotten.

Oppdatering, tirsdag 8. oktober kl. 17.30: Pengene som Handikapforbundet etterlyste, står omtalt i Arbeids- og sosialdepartementets budsjettframlegg. Les mer her: HER ER PENGENE SOM HANDIKAPFORBUNDET SAVNET

Forventer skikkelig svar

Hun ser ikke bort fra at pengene kan ligge skjult et sted i budsjettet. Men i en så viktig sak for dem det gjelder, mener hun det er svært viktig at regjeringen synliggjør hvor pengene tar veien.

NHF-nestlederen presiserer at hun og organisasjonen er sterkt imot at en så utsatt gruppe som ungdom på AAP skal fratas en tredel av sin egen inntekt for å finansiere sine egne hjelpetiltak.

– Men når det først kuttes, så må det tydeliggjøres hvor pengene tar veien. Jeg forventer å få et skikkelig svar på hvordan de 119 millionene skal brukes slik at de treffer de samme menneskene som nå mister en tredel av livsgrunnlaget sitt, sier Magnhild Sørbotten til Handikapnytt.

Jeg forventer å få et skikkelig svar på hvordan de 119 millionene skal brukes slik at de treffer de samme menneskene som nå mister en tredel av livsgrunnlaget sitt.

Får smuler – og usosiale kutt

Mandag formiddag var Magnhild Sørbotten i Stortinget for å følge finanstalen og høre reaksjonene. Og hun er mener budsjettet som ble lagt fram, overhodet ikke bidrar til likestilling for funksjonshemmede.

Les mer: SKUFFELSE OVER STATSBUDSJETTET

– Vi ser flere av de usosiale kuttene, samtidig som de gir oss smuler tilbake, sier hun.

– Min store innvending er at man framstiller det som budsjett for inkludering, som skal få flere ut i arbeid og så videre. Men det man i virkeligheten gjør, er å forverre de økonomiske levekårene for dem som faller utenfor.

Ingen universell utforming

– Handikapforbundet uttrykker skuffelse over budsjettet. Men hva var det som ble sagt på forhånd som ga dere grunn til å håpe på noe annet og bedre enn det som ble lagt fram?

– Vi har jo kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande som har snakket om å drive «hardcore rettighetspolitikk» for funksjonshemmede. Og regjeringen har snakket om inkluderingsdugnaden og behovet for å få flere funksjonshemmede i arbeid. Men når det kommer til stykket, gjør den lite av det som skal til. For eksempel får vi heller ikke denne gangen noe løft når det gjelder universell utforming i skoler og utdanningsinstitusjoner.

Må synliggjøre kostnader

– Dette er et flertallsbudsjett så det er trolig lite som vil bli endret i Stortinget. Så hva kommer Handikapforbundet til å gjøre nå?

– Noe av det første og viktigste er å få politikerne til å forstå at ungdom med nedsatt funksjonsevne har kostnader knyttet til funksjonsnedsettelsen som andre ikke har. Regjeringen har åpenbart ikke skjønt at et kutt i AAP rammer funksjonshemmede med store merkostnadene i utgangspunktet. Vi må synliggjøre disse kostnadene og hvilke konsekvenser kuttene har, svarer Magnhild Sørbotten.

Les flere kommenterar til statsbudsjettet:

KS: – REGJERINGEN SENDER REGNINGEN TIL KOMMUNENE

IDRETTSFORBUNDET: – FOR LITE TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.