Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jule Bløchlingers portrett innfelt på et bilde av en kvinne i rullestol som bruker nøkkelkort for å komme inn på et kontor.
SLIPP OSS TIL: Rullestolbrukere stiller svakere på arbeidsmarkedet enn andre, til tross for at det er en stor økonomisk samfunnsgevinst i å inkludere alle, påpeker Julie Bløchlinger (innfelt). (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Jeg er snart ferdig med studiene – men kommer jeg til å få jobb?

MENINGER: Vil noen kunne se forbi rullestolen min og gi meg muligheten til å vise hva jeg er kapabel til? spør Julie Bløchlinger i dette innlegget.

Julie Bløchlinger
Publisert 15.12.2023 15:59

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Vi trenger å bryte barrierer og skape rom for alle!

Jeg er nær ved å fullføre studiene mine og forbereder meg på å starte min yrkeskarriere. Dette gir meg en følelse av både glede og nervøsitet. Overgangen til yrkeslivet representerer en avslutning på en viktig fase i mitt liv og begynnelsen på en ny reise.

Jeg ser frem til å anvende den kunnskapen jeg har samlet i løpet av studietiden min i den virkelige verden, men samtidig føler jeg på usikkerhet. Kommer jeg til å få en jobb?

Vil noen kunne se forbi rullestolen min og gi meg muligheten til å vise hva jeg er kapabel til? Jeg er allerede klar over at sjansene mine er begrenset, men det er håp.

Arbeidslivet er hjertet av samfunnet vårt. Det bør være et sted der alle har muligheten til å delta og bidra. Likevel, er det dessverre slik at personer med funksjonsnedsettelser altfor ofte blir ekskludert fra dette viktige feltet.

Det er på tide at vi gjør en reell innsats for å oppnå fullstendig inkludering, ikke bare for vår egen velferd, men også for samfunnets beste.

Det er på tide at vi gjør en reell innsats for å oppnå fullstendig inkludering, ikke bare for vår egen velferd, men også for samfunnets beste.

Inkludering handler om mer enn bare fysisk tilgjengelighet, det handler om å skape et samfunn der alle kan delta likeverdig på alle livets områder; inkludert utdanning, arbeid, kultur og sosiale aktiviteter – helt uavhengig av funksjonsnedsettelse.

Dette krever ikke bare regulering av lovgivning og politikk, men også sentrale holdningsendringer og økt bevissthet i samfunnet

Vi må styrke håndhevingspraksisen på diskriminering av personer med funksjonsnedsettelser, og politikerne må gjøre det enklere for arbeidsgivere å ta i bruk inkluderingstiltak gjennom blant annet opplæring, universell utforming og økonomiske insentiver. 

I tillegg må vi tørre å møte hverandre med åpne sinn, avstå fra «oss» og «dem» tenkemåter, og ikke la fordommer begrense eller føre til systematisk utestenging.

I dag befinner 104.000 funksjonshemmede seg ufrivillig utenfor arbeidslivet. Om jeg som er rullestolbruker søker jobb, reduseres sannsynligheten for å bli kalt inn til et intervju med omtrent 50 prosent dersom jeg informerer om rullestolen i søknaden. Det viser en undersøkelse publisert av the European Sociological Review.

Samtidig viser en annen rapport av Oslo Met i 2023, at en økning på 15 prosent i sysselsettingen av personer med funksjonsnedsettelse i norsk arbeidsliv, over en tiårs-periode, kan føre til en samfunnsøkonomisk gevinst på hele 26,7 milliarder kroner.

Med andre ord vil en økning i sysselsettingen være en fordelaktig situasjon og ikke en byrde for samfunnet. 
Med det har jeg en oppfordring til alle arbeidsgivere og politikere (og for øvrig alle andre) – se hele mennesket og ikke bare funksjonsnedsettelsen!

Julie Bløchlinger
Medlem i Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.