Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to skjærer av et kakestykke sammen og legger på en tallerken.
SMAKTE SØTT: Handikapforbundets regionleder spanderte kake på Siavash Mobasheri, leder i Rødt Oslo, som takk for 145 millioner kroner til universell utforming. (Foto: Ivar Kvistum)

Kakefest for historisk satsing på universell utforming i Oslo

Regionleder Magnhild Sørbotten i NHF Oslo spanderte et stort kakestykke på Rødt-leder Siavash Mobasheri etter at partiet hans hadde forhandlet opp bevilgningene til universell utforming i hovedstaden med 104,4 millioner kroner.

Ivar Kvistum
Publisert 02.12.2019 20:01

– Det var så vi måtte klype oss i armen. Da jeg hørte nyheten, satt jeg hjemme og var syk. Og jeg ble umiddelbart friskere! spøkte Magnhild Sørbotten, leder i Norges Handikapforbunds region i Oslo, da hun inviterte til kakefest i forbundets lokaler i Oslo.

Foranledningen var resultatet av forhandlingene om neste års budsjett i Oslo, der Rødt sørget for å få byrådspartiene Ap, SV og MDG med på å bevilge 104,4 millioner kroner ekstra til universell utforming neste år.

Sukkersøtt

Dermed blir den totale satsingen på 145 millioner kroner neste år, fordelt på ulike tiltak som skal bidra til at Oslo kommer nærmere sin egen, vedtatte målsetting om å være universelt utformet innen 2025.

Dette beløpet er høyt nok til at NHF Oslo hadde bestilt følgende sukkersøte påskrift på marsipanlokket: «Tidenes satsing på universell utforming!»

Kremen som smakte i fjor

Nå var ikke dette første gang NHF Oslo inviterte til kakefest i anledning budsjettet. Det samme skjedde i fjor, da med varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) som hedersgjest. Anledningen den gangen var en uu-bevilgning på 80 millioner kroner i hovedstaden i 2019, som Handikapforbundet innkasserte som en stor seier.

Men da byrådet året etter la fram sitt budsjettforslag, mye av lufta gått ut av kremen. Bare 40 millioner kroner var satt av til universell utforming i forslaget.

NHF Oslo var dypt skuffet, noe de ikke unnlot å fortelle byrådspartiene i budsjetthøringene.

Nærbilde av marsipankaken.

UNIVERSELL KAKEFORMING: Kaken som NHF Oslo hadde bestilt, fastslo det historiske budskapet, rett på marsipanen. (Foto: Ivar Kvistum)

En bra by for alle

Men de tre byrådspartiene er avhengige av støtte fra Rødt for å få flertall.

Og Rødt brukte sin forhandlingsposisjon til å sørge for at midlene til universell utforming økte fra drøyt 40 millioner kroner til 145 millioner kroner. Altså mer enn en tredobling i forhold til byrådets forslag.

– Dette er noe vi ønsker å prioritere. En universelt utformet by er en bra by for alle. Nå håper jeg byrådet ser dette av seg selv og legger inn det som er nødvendig når vi skal lage budsjett for 2021, sier leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, til Handikapnytt.

Dette er noe vi ønsker å prioritere. En universelt utformet by er en bra by for alle.

Skape politisk forståelse

Regionleder Magnhild Sørbotten sier at beløpene som Rødt forhandlet inn, «tilfeldigvis» er de samme som NHF ba om i høringsrundene om budsjettet.

Mobasheri mener Norges Handikapforbund og andre organisasjoner av funksjonshemmede skal ha takk og ære for å ha skapt politisk forståelse for betydningen av en tilgjengelig by.

– Men også blant våre egne partimedlemmer har vi mennesker med funksjonsnedsettelse som har bidratt til å øke Rødts bevissthet, legger han til.

Fjerner gæppen

De ekstra 104 millionene er fordelt på flere ulike budsjetter og formål i Oslos kommunebudsjett for 2020. Blant annet får kollektivtransportselskapet Ruter får 45 øremerkede millioner kroner til å utbedre tilgjengelighetsmangler på T-banestasjonene. 24 millioner kroner skal gå til tiltak på skolene. Det såkalte HC-prosjektet får 35,4 millioner kroner mer for å utbedre andre kommunale bygninger.

– Hva forventer du vil være annerledes i Oslo når disse midlene er brukt slik de skal?

– I hvert fall må vi nå få gjort noe med «gæppen», svarer Rødt-lederen og viser til avstanden mellom T-banevogner og plattformer («mind the gap») som gjør av- og påstigning for rullestolbrukere vanskelig, farlig og noen ganger umulig.

Det mest kjente eksempelet er Nationaltheatret stasjon, der perrongen krummer seg som en banan i en sving, mens vognene er rette.

– Det er også veldig viktig at vi fortsetter arbeidet med å skape universell utforming på skolene. Vi vet at mange unge med nedsatt funksjonsevne dessverre faller ut av skolen, og manglende tilgjengelighet er en av årsakene, sier Siavash Mobasheri.

Styrker organisasjonene

Dessuten sørger Rødt for en grundig påplussing tilskuddene til frivillige organisasjoner, med 570 000 kroner til Norges Handikapforbund Oslo og 390 000 til Norges Blindeforbund Oslo.

– Det er viktig at organisasjonene kan opprettholde sin aktivitet og gi et godt tilbud til sine medlemmer, i tillegg til at de holde kontakt med oss politikere, sier Mobasheri.

Varig verdi

Også byrådspartiene fikk spise kake på NHF Oslos budsjettfest. Andreas Halse er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen, og han framsto alt annet enn «såra og vonbroten» etter Rødts budsjett-triumf for universell utforming.

– Dette er hyggelig. Vi er veldig godt fornøyde med budsjettavtalen, som vil gi mange investeringer av varig verdi for byen, sier Halse til Handikapnytt.

– Hvis du mener det, hvorfor var ikke satsingen på universell utforming inne i byrådets eget budsjettforslag?

– Det er alltid mange prosjekter og gode formål som konkurrerer om midlene, svarer han med et smil.

– Hva må dere gjøre videre for å nå målet om et universelt utformet Oslo i 2025?

– Vi må fortsette med det som virker. Det er ekstra viktig med videre satsing på kollektivtrafikken, sier Halse.

De oppmøtte politikerne på NHF Oslos kakefest ble også servert en ekstra munnfull med noe mer tyggemotstand fra regionleder Magnhild Sørbotten:

– Vi kommer ikke til å synes det er greit med mindre neste år enn i år. Skal vi nå målet om en universelt utformet by, krever det at vi følger opp.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.