Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av gamlebyen i Jerusalem.
PROVOSERER ISRAEL-VENNER: Norges Handikapforbund er på listen over organisasjoner som støttet demonstrasjonen mot Jerusalem som israelsk hovedstad torsdag. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Norske Israel-venner raser mot Handikapforbundet

«Du burde blitt funksjonshemmet fra halsen og ned.» Dette er en av hatmeldingene forbundsleder Arne Lein har mottatt etter at Handikapforbundet ga sin støtte til en Jerusalem-demonstrasjon. Flere medlemmer varsler utmeldelse.

Georg Mathisen
Publisert 15.12.2017 19:30

Noen hundre demonstranter markerte seg utenfor Stortinget torsdag mot USAs støtte til Jerusalem som israelsk hovedstad. Flere organisasjoner som engasjerer seg i de palestinske områdene, sto bak demonstrasjonen.

Organisasjonen Med Israel for Fred (Miff) står på den andre siden i den skarpe debatten, og merket seg at Handikapforbundet er blant dem som erklærte sin støtte til demonstrasjonen.

«Listen med anti-israelske organisasjoner som stiller seg bak demonstrasjonen er lang og stort sett forutsigbar. Men så er det også overraskelser, blant annet Norges Handikapforbund», skriver organisasjonen på nettsiden sin.

NHF-leder Arne Lein har forståelse for at Miff er uenig med NHF.

– Historien bak er at vi har bistandsarbeid i Palestina. Derfor gikk vi inn i Fellesutvalget for Palestina: Vi har et engasjement der og er opptatt av palestinernes rett til deltagelse i samfunnet, sier han.

Les mer om funksjonshemmedes situasjon i Øst-Jerusalem her: FUNKSJONSHEMMET I EN DELT BY

Vil melde seg ut

Ifølge Lein har det ikke vært kontroversielt i det hele tatt at organisasjonen stiller seg bak demonstrasjonen mot å anerkjenne Jerusalem som hovedstad.

Anerkjennelsen som USAs president Donald Trump har gitt, er helt feil strategi for å oppnå fred, mener han.

I ettertid har NHFs støtte til demonstrasjonen foran Stortinget møtt skarpe reaksjoner. På nett har flere erklært at de vil melde seg ut eller slutte å støtte Norges Handikapforbund.

Noen debattanter kritiserer at organisasjonen er «infiltrert av venstrevridde palestinasympatisører», mens andre først og fremst er kritiske til at forbundet driver med politikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Faksimile av utsagn på Facebook.

«IDIOTORGANISASJON»: Sterke ord blir brukt mot Handikapforbundet på MIFFs Facebook-side.

På Facebook-siden til Miff har nyheten om NHFs støtte til demonstrasjonen resultert i nær 200 kommentarer på et drøyt døgn. Flere inneholder utbrudd om at «handikappet sitter mellom ørene» til lederne i organisasjonen, at NHF er en «idiotorganisasjon» og liknende.

I tråden blir også NHF-ledelsen direkte beskyldt for jødehat og nazisme.

«Brenne i helvete»-meldinger

Samtidig har forbundsleder Arne Lein fått mindre trivelige meldinger i innboksen sin.

– Jeg har fått ønske om at disse lederne i Handikapforbundet skal bli funksjonshemmet fra halsen og ned. Jeg vet ikke om du kan kalle det trusler. Jeg tar det ganske rolig. Men dette viser at dette er et skrekkelig følsomt tema for enkelte. Vi skal ha respekt for at de mener noe, men holde debatten på et saklig nivå, sier han.

Jeg har fått ønske om at disse lederne i Handikapforbundet skal bli funksjonshemmet fra halsen og ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Portrettfoto av Arne Lein.

GROV HETS: Forbundsleder Arne Lein har mottatt flere sjikanerende meldinger etter at Handikapforbundet støttet en demonstrasjon mot USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Styreleder Bengt-Ove Norgård i Miff tar skarp avstand fra slike meldinger. De er ikke noe nytt i debatten om Israel og Palestina:

– Jeg har også fått meldinger om at jeg skal brenne i helvete, at jeg er barnemorder og så videre. Hvis folk sier noe sånt, må vi ta skarp avstand fra det, sier han.

Dårlige venner

Om de sier at de vil melde seg ut, er det noe helt annet. Jeg synes personlig at Handikapforbundet bør gå noen runder med seg selv og spørre om det er formålstjenlig å gjøre Midtøstens eneste demokrati til en fiende, sier Norgård.

Han mener at NHF har dårlige venner.

– Det er smakløst at Handikapforbundet støtter dem som vil boikotte Israel. Samtidig er Israel ledende innenfor teknologi, ikke minst teknologi som gjør verden lettere nettopp for funksjonshemmede, sier han.

Norgård trekker for eksempel frem eksoskjelettet som Sunnaas sykehus har fått i gave fra staten Israel og Stiftelsen Morgenstjernen. Det gjør det mulig for personer med ryggmargsskader å stå og gå.

Les mer om gå-roboten her: ISRAELSK ROBOT-GAVE TIL SUNNAAS

Uenige om politikk

Miff-lederen er kritisk til at Handikapforbundet engasjerer seg i politiske saker som ikke har med funksjonshemmede å gjøre. Men forbundsleder Arne Lein ser det annerledes:

– Vårt anliggende er funksjonshemmede og funksjonshemmedes rettigheter. Så driver vi litt bistandsarbeid ulike steder i verden, deriblant i Palestina. Det arbeidet er vi engasjert i nettopp for å understreke solidaritet med personer på ulike steder, sier han.

Her kan du lese en reportasje fra Handikapforbundets bistandsarbeid i Palestina: FOLK SKJØNNER IKKE AT HUN KAN VÆRE EN MAMMA

– Men Jerusalem som hovedstad, det er et tema som ikke har spesielt mye med funksjonshemmede å gjøre?

– Jo, det kan du godt si. Men når Fellesutvalget har en politisk agenda, er det naturlig at vi er med når vi ikke har tatt forbehold i deltagelsen vår.

Arne Lein er opptatt av å understreke at Norges Handikapforbund står skulder ved skulder med israelvenner og jødiske organisasjoner i andre saker.

For eksempel på minnemarkeringer for krigsofre, der nazistene skulle utrydde både jøder og funksjonshemmede, og i arbeidet mot diskriminering som rammer både på bakgrunn av funksjonsnedsettelser og religion.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.