Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Malin Rygg.
DIGITALT FOR ALLE: Universell utforming av digitale løsninger er viktigere enn noen gang, mener tilsynsdirektør Malin Rygg. (Foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Snart kommer krav om tilgjengelighets-erklæring på nett

Koronakrisen har vist at det aldri har vært viktigere med universell utforming av digitale kanaler, mener tilsynsdirektør Malin Rygg.

Ivar Kvistum
Publisert 20.08.2020 10:11

Når EUs webdirektør blir innført i Norge, blir det stilt krav om en egen tilgjengelighetserklæring på nettsteder og mobilapplikasjoner.

Ved hjelp av en slik erklæring skal du som nettbruker kunne lese hvordan bedriften oppfyller kravene om universell utforming av IKT.

Gi tilbakemelding

Erklæringen vil også inneholde en funksjon som gir brukerne mulighet til å gi tilbakemelding om manglende universell utforming til virksomheten.

– Dette er et skritt videre etter at Norge har hatt regelverk om universell utforming siden 2013. Nå som EU også innfører det samme regelverket, kommer det også også noen ekstra krav, blant annet om en tilgjengelighetserklæring, uttaler Malin Rygg, tilsynsdirektør i Digitaliseringsdirektoratet.

Universell utforming på korona-spissen

Hun mener koronakrisen viser tydelig hvor viktig det er at hele befolkningen har mulighet til å bruke nettet og digitale kanaler.

– Korona har satt digitalisering og universell utforming på spissen. Når folk må holde seg hjemme og digitale kanaler er den eneste kanalen til informasjon, utdanning og andre tjenester, er det viktigere enn noen gang at digitale løsninger tar universell utforming på alvor.

Når folk må holde seg hjemme og digitale kanaler er den eneste kanalen til informasjon, utdanning og andre tjenester, er det viktigere enn noen gang at digitale løsninger tar universell utforming på alvor.

Malin Rygg understreker at virksomhetene må sikre at alle får tilgang, enten man er hørselshemmet, ser dårlig, har lese- og skrivevansker eller andre utfordringer.

Offentlig sektor først

Det er Tilsynet for universell utforming av ikt i i Digitaliseringsdirektoratet som har fått i oppdrag å utvikle en felles løsing for en tilgjengelighetserkløring

En slik løsning skal være klar i løpet av året, melder Digitaliseringsdirektoratet i en pressemelding.

Løsningen blir bygd som en pilot mot offentlig sektor. I referansegruppa sitter folk fra blant annet Nav og Skatteetaten.

 I EU gjelder direktivet for offentlig sektor, mens det i Norge blir vurdert hvilke virksomheter som skal omfattes av bestemmelsene.

Les også: PRESSEN KREVER FRITAK FRA KRAV OM UNIVERSELL UTFORMING

Fritt tilgjengelig

– Vi er godt i gang med arbeidet med en sentral løsning for tilgjengelighetserklæring. Den skal gjøres fritt tilgjengelig, og vi tar sikte på å lansere en betaversjon før jul, sier tilsynsdirektør Malin Rygg.

Samtidig er det fortsatt uklart når EUs webdirektiv vil tre i kraft, siden arbeidet er forsinket. Den opprinnelige fristen 1. juli 2020 er utsatt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.