Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stengte fysioterapeuter gir mer smerter
CP-foreningen melder om større smerteproblemer blant medlemmene fordi fysioterapeutene må holde stengt. Fagorganisasjonen deres frykter konkurser.
Flere med cerebral parese opplever at hverdagen er blitt mer smertefull fordi de ikke får fysioterapi siden korona-restriksjonene innebærer at instituttene med holde stengt.
Det bekrefter Eva Buschmann, generalsekretær i CP-foreningen og styreleder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.
– Både i samtaler med enkeltpersoner og på Facebook har jeg fanget opp at noen opplever mer smerter nå enn ellers. Mange medlemmer hos oss er helt avhengige av fysioterapi. De er naturlig nok bekymret, og jeg deler den bekymringen, sier Buschmann.
Miste tilbudet sitt
Helsedirektoratets vedtak om nedstengning 15. mars førte til opphør av ordinær pasientbehandling hos fysioterapeuter og manuellterapeuter over natten.
Leder i Norsk Fysioterapeutforbund, Gerty Lund, mener de økonomiske krisetiltakene ikke er tilstrekkelig for å redde de selvstendig næringsdrivende fysioterapeutene, som det er 2500 av i hennes forbund.
Går instituttene konkurs nå som følge av koronapandemien, kan veldig mange mennesker miste tilbudet de har om helsehjelp.
De helprivate risikerer å måtte stenge ned, advarer hun i en pressemelding.
– Går instituttene konkurs nå som følge av koronapandemien, kan veldig mange mennesker miste tilbudet de har om helsehjelp. Daglig får nye pasienter slag, hjerteinfarkt, brekker armer og ben med mer. De trenger også rehabilitering, sier leder Gerty Lund.
Diagnosene tar ikke korona-pause
Hun får støtte av leder Ragnhild Lied i Unio, som er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning. Andre diagnoser tar ikke korona-pause, advarer Unio-hun.
– Jeg er bekymret for alle de pasientene fysioterapeutene normalt behandler, sier Ragnhild Lied i pressemeldingen.
Sammen med Norsk Fysioterapeutforbund krever Unio flere strakstiltak for å sikre at fysioterapeutene kommer seg helskinnet gjennom krisen.
For oss med CP er det ikke bare å ta seg en løpetur slik andre kan.

DÅRLIGERE FORM: Oskar Eikeseth har, i likhet med mange andre med CP, problemer med å holde fysikken ved like, når alt er stengt. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)
Kan ikke bare ta en løpetur
Student i samfunnsøkonomi i Trondheim, Oskar Eikeseth, har CP og merker at det er vanskeligere å holde fysikken ved like når tilbudene er stengt.
– Det gjelder ikke bare fysioterapi, men også treningssentrene. For oss med CP er det ikke bare å ta seg en løpetur slik andre kan. Vi er i mye større grad avhengig av veiledning og av apparatene. Alternative treningsformer er vanskelige.
Han er redd for at han kommer ut av korona-krisen med dårligere fysisk form, selv om han klarer å holde seg smittefri og frisk.
– Jeg får ikke vært så aktiv som jeg vil. Det vil helt klart gå ut over den fysiske formen om dette blir langvarig, sier han.

BEKYMRET: Eva Buschmann i CP-foreningen forteller at flere medlemmer melder om mer smerter. (Arkivfoto: Britt Knutsdatter Arnhøy)
Bekymring for framtiden
Fysioterapitjenesten i mange kommuner er organisert gjennom driftsavtaler med privatpraktiserende. CP-foreningens generalsekretær deler bekymringen for konsekvensene dersom de må holde stengt lenge.
– Om langvarige korona-restriksjoner fører til at mange går konkurs, er det absolutt en bekymring for framtiden, sier Eva Buschmann.
Selv om fysioterapeutene må holde fysisk stengt, er det noen som tilbyr behandling over nettet. Det kan fungere for noen.
– Mange med CP er vant til å trene på egenhånd, og de har en sterk treningsmotivasjon. Men det løser ikke alt for alle. Massasje kan man jo ikke få over nettet, sier Buschmann.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!