Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av døra med skiltet "Norges Handikapforbund holder midlertidig stengt".
STENGT: Den som oppsøker Norges Handikapforbunds lokaler på Galleri Oslo, blir møtt av en låst dør.
Bilde av inngangsdøra til Handikapforbundet.

– Vi skal komme styrket ut av dette

– Vi skal komme styrket ut av dette

Alle Handikapforbundets kontorer er stengt, og all fysisk kontakt mellom folk er lagt på is. Tove Linnea Brandvik leder en organisasjon som ble heldigital på rekordtid.

Av Ivar Kvistum (tekst og foto)
Publisert 19.03.2020 06:00

Bildene i denne artikkelen er tatt på Galleri Oslo 17. mars 2020.

Her – i bygningskroppen som er stor nok til at det er plass til en bussterminal i første etasje, et digert parkeringshus i kjelleren og administrasjonen til kjempefylkeskommunen Viken i den ene fløyen – har Norges Handikapforbund sitt hovedkontor.

Vanligvis er dette arbeidsplass for et 40-tall mennesker, og NHF-lokalene er en mye brukt samlingspunkt for medlemmer og tillitsvalgte i organisasjonen.

Men nå er korridorer, kontorer og møterom helt tomme og forlatt.

Sendt hjem

Slik har det vært siden mandag denne uka, da alle ansatte ble sendt hjem for å jobbe videre fra hjemmekontor.

Det samme gjelder for alle de øvrige regionkontorene til Handikapforbundet rundt om i landet. Alt er fysisk stengt, og alle jobber hjemmefra, foreløpig til og med 26. mars.

Med andre ord: NHF går fortsatt for full maskin, men fra kjøkkenbord rundt i hele Norge.

– Vi har prøvd å rigge oss slik at vi har oversikt over hvordan folk har det hjemme, mens de er på jobb. En viktig del av jobben vår akkurat nå er å følge opp både tillitsvalgte og ansatte.

Det sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik til Handikapnytt, selv på telefon fra hjemmekontor i Lindås utenfor Bergen.

Gjør det riktige

Hun er full av lovord om hvordan fellesskapet i organisasjonen håndterer den pågående krisa. Mange, både blant ansatte, tillitsvalgte og medlemmer, tilhører risikogruppa som kan bli alvorlig syke av viruset.

– Vi ser at organisasjonen nærmest på automatikk gjør de riktige tingene. Det handler om å ivareta egen helse, og ikke å utsette andre for unødvendig fare, konstaterer Brandvik.

Vi ser at organisasjonen nærmest på automatikk gjør de riktige tingene.

Til helgen skulle egentlig sentralstyret i NHF samles i Trondheim. Det blir videokonferanse i stedet.

Blant temaene som skal behandles, er organisasjonens økonomiske problemer. Situasjonen ble alvorlig forverret etter at det viste seg at NHF får langt mindre av midlene fra Norsk Tipping enn forutsatt.

Bilde av kontordør med plakaten «Vi skal være der folk er. Skal du?». I bakgrunnen tomme kontorlokaler.

PÅ HJEMMEKONTOR: Akkurat nå er NHFs ansatte der mange andre folk er: på hjemmekontor. Plakaten henger på en kontordør i de tomme NHF-lokalene.

Lærer å jobbe digitalt

– Blir den økonomiske situasjonen i NHF påvirket av korona-krisen?

– Vi har jo folk på jobb og må uansett betale lønn husleie, lønn og driftskostnader. I den grad den bidrar til noe, er det at gjennom at vi blir enda bedre på å jobbe digitalt sammen som organisasjon, svarer Tove Linnea Brandvik.

Samtidig medgir hun at det er langt fra en ønskedrøm å få disse to situasjonene i fanget samtidig.

– Men det håndterer vi. Mange av oss har utadvendte oppgaver som nå faller bort. Da bruker vi tiden til andre ting. Dette viser at vi som organisasjon har en god evne til å snu oss når vi må. Vi skal komme styrket ut av dette.

Dette viser at vi som organisasjon har en god evne til å snu oss når vi må. Vi skal komme styrket ut av dette.

Alle i organisasjonen har fått beskjed om at regler og tidsfrister for avvikling av årsmøter i NHFs organisasjonsledd er opphevet for 2020.

– Likevel ser vi at flere har klart å gjennomføre årsmøter digitalt. Jeg heier på alle som får til slike løsninger. Det gir oss viktige erfaringer som vi kan ta med oss videre og lære av når dette er over, sier Brandvik.

Galleriet under viser flere bilder fra de tomme NHF-lokalene. Klikk på et bilde for å forstørre det:

Enormt mye solidaritet

Samtidig går også organisasjonens politiske arbeid videre, selv om også det er preget av korona. De siste dagene har det blant annet handlet om å få fastslått statusen til brukerstyrt personlig assistanse som samfunnskritisk tjeneste.

Her har Handikapforbundet samarbeidet blant annet med Virke og NHO, som representerer mange av BPA-leverandørene.

Les også: REGNER BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE SOM «SAMFUNNSKRITISK FUNKSJON»

– Det er mange i risikogruppa i NHF. Hvordan opplever du oppfølgingen og tiltakene som er satt i verk i lys av dette?

– Jeg opplever at det er enormt mye solidaritet i det norske samfunnet. Folk gjør det de kan, etter beste evne. Blant annet ser vi hvordan folk spontant organiserer seg for å gi hjelp til naboer. Omfanget av solidaritetstiltak er massivt. Det er fascinerende å se, og det sier mye om folk, sier Brandvik.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.