Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Gun Marie Sand.
LITE MOTIVERENDE: – Jobb er viktig for meg, men det blir ikke veldig mye motivasjon av dårligere økonomi, sier Gun Marie Sand. (Foto: Ivar Kvistum)

VTA-arbeidstaker får dårligere økonomi av å jobbe

Gun Marie Sand (25) sitter igjen med mindre penger etter å ha møtt på jobb i det varig tilrettelagte arbeidstilbudet enn om hun ikke hadde jobba.

Stine Slettås Machlar
Publisert 02.07.2018 10:00

— Jeg vil jo være i jobb så jeg får bidratt til samfunnet, får erfaring på CV og kommer meg ut fra huset. Likevel er det veldig trist når det å ha en jobb blir dyrere enn å la være, sier Gun Marie Sand til Handikapnytt.

25-åringen fra Rogaland, sitter i rullestol og har jobbet som assistent på Sokndal Folkebibliotek gjennom et varig tilrettelagt arbeidstilbud (VTA) siden høsten 2014.

Da var hun ferdig med salg og servicelinja på videregående.

De som har uføretrygd og ikke kan klare å jobbe i det ordinære arbeidsmarkedet, kan få varig tilrettelagt arbeid enten i skjermede bedrifter eller på ordinære arbeidsplasser.

900 kr for 54 timer

Siden arbeidstakerne har uføretrygd utbetalt av Nav får de ikke ordinær lønn, men såkalt motivasjonslønn for å møte på jobb.

I VTA-overenskomsten for perioden 2016 til 2018 mellom Arbeidsgiverforeningen for Vekstbedriftene og Fellesforbundet er denne motivasjonslønna satt til å ha en minstesats på 18,50 kr per time. Sand får utbetalt 28 kr per time.

— Jeg jobber 13,5 timer i uka fordelt på fire dager. For det sitter jeg igjen med 900 kr utbetalt etter skatt i måneden. Det er mindre enn det jeg bruker på å komme meg til jobben med bil, sier Sand.

Sånn sett går jeg økonomisk i minus for å få lov til å gjøre den samme jobben som den ordinært ansatte bibliotekaren får full lønn for. Det føles veldig urettferdig og feil.

Med salg og servicelinja fullført på videregående har Gun Marie Sand mye kunnskap om jobben, men mangler lærlingeplass for å få fagbrevet.

Som rullestolbruker er hun en av 87 000 funksjonshemmede som ønsker seg en jobb uten å få det, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Siden det ble vanskelig å finne lærlingeplass til henne var Nav sitt forslag VTA.

LES OGSÅ: Varsler inkluderingsdugnad for å få flere funksjonshemmede i jobb

Det er trist for jeg vil jo ta fagbrevet, så jeg kommer meg ut i ordinært arbeid. Jobb er viktig for meg, men det blir ikke veldig mye motivasjon av dårligere økonomi.

— Langt unna intensjonen

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, støtter Sand i at dette ikke er en motiverende lønn.

Han mener at hennes situasjon må være noe helt annet enn tanken bak VTA.

— At man blir sittende igjen med mindre enn om man ikke jobber, må være langt unna intensjonen. For om det er ment som en motivasjonslønn, men som man i dette tilfellet får dårligere økonomi av å jobbe blir motivasjonen til å møte på jobb veldig liten, sier Lein.

Ensidig økning

I nasjonalbudsjettet fra 15. Mai i år foreslo regjeringen å opprette 100 nye plasser i Varig tilrettelagt arbeid (VTA) i andre halvår i år.

Samtidig redusere de bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak ytterligere i samme periode, tilsvarende cirka 550 tiltaksplasser.

LES OGSÅ: 100 flere i varig tilrettelagt arbeid

— Det at VTA-plassene er det eneste arbeidsrettede tiltaket som har økt, er en dårlig løsning når poenget må være å få flere funksjonshemmede ut i ordinert arbeid. Dette gjør at man lett får en mistanke om at funksjonshemmede blir en billig arbeidskraft. Mens VTA skal være for de som ikke kan komme seg ut i ordinær jobb, sier Lein.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.