Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stor misnøye med kommune-BPA

Av: Jo E. Brenden Foto: Jo E. Brenden
Publisert 11.03.2014 18:13

Ringsaker kommune vil spare penger ved å betale assistentene mindre og kutte i driftskontoen. BPA-brukerne reagerer sterkt.

BPA-brukerne brast i gråt i kommunestyresalen da et flertall av politikerne i Hedmark-kommunen fattet et vedtak om å kutte 1,5 millioner kroner i ordningen i desember i fjor. Innsparelsen skulle skje ved å bryte samarbeidet med andelslaget Uloba som tjenesteleverandør.

Heretter skulle kommunen styre ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) selv.

LES OGSÅ: KOMMUNENE TAR NAKKETAK PÅ BPA

Ikke fleksibel

Morten Sand fra Brumunddal er rullestolbruker og har siden vedtaket stått på barrikadene for å få ordningen tilbake til Uloba, et non-profit andelslag som er Norges største tilbyder av brukerstyrt personlig assistanse. Han er ikke fornøyd med Ringsakers kommune-BPA:

– Månedene går og den nye ordningen er ikke så fleksibel. Det var snakk om at man skulle evaluere og kanskje ta opp igjen saken etter en kort tid, men ingenting skjer, sier Sand til Handikapnytt.

LES OGSÅ: BPA-SPØRSMÅLENE HØIE IKKE SVARER PÅ

– Det hele er jo egentlig en fillesak, for kommunen sparer ikke mange kronene ved å kutte i BPA. Det eneste de oppnår, er at man etter hvert bytter ut godt kvalifiserte assistenter med støttekontakter, og at man gir folk dårligere betingelser. Jeg er for at man betaler folk skikkelig og at de som yter hjelp for andre blir kompensert, sier Sand.

Lavere timepris

Pleie- og omsorgssjef Ola Øverli sier til Handikapnytt:

– Vi mener tjenestetilbudet er akkurat det samme. Antall assistenter er også akkurat det samme.

– Hvor sparer dere penger da?

– Timeprisen for kommunalt ansatte assistenter er lavere enn timeprisen kommunen betaler for brukerstyrt personlig assistanse gjennom Uloba. Vi betaler rundt 100 kroner mindre per time enn gjennom Uloba.

– Men det er misnøye med tilbudet?

– Det er en debatt gående rundt brukerkonto-løsningen som Uloba hadde, og som kommer opp til ny politisk behandling hos oss 19. mars. Jeg vil ikke forskuttere hva politikerne ender på der, sier Øverli.

Han sikter til driftskontoen som skal dekke utgifter knyttet til å ha assistenter med på ulike aktiviteter.

Fortsatt motstander

Den lokale Ringsakerlistas kommunestyrerepresentant Haakon Wiig var blant mindretallet som kjempet for fortsatt Uloba-ordning i kommunen. Til Handikapnytt sier han at han ikke har endret oppfatning i saken:

– Da vedtaket ble gjort, ble brukerne lovet at de skulle få et like bra, om ikke bedre tilbud. Tilbakemeldingene fra flesteparten av brukerne i dag er at den lovnaden definitivt ikke er holdt. Da er noe galt, sier Wiig.

– Det er så enkelt som dette: Man reduserer ikke i et tilbud når man går ut og på forhånd og sier at man skal gjøre det motsatte.

Krever møte

Wiig tror kommunens administrasjon og politikerne oppfattet Uloba som et profittjagende firma:

– Jeg ser mer på det som en brukerorganisasjon på linje med Røde Kors eller andre, med høy kompetanse og større mulighet til å lage gode tjenester for brukerne, sier Wiig.

– Hva bør skje i Ringsaker nå?

– Vi må lytte til misnøyen. Nå bør det kalles inn til et fellesmøte med de 16 brukerne dette gjelder, og høre med de hva de oppfatter er forskjellig med den nye ordningen. Hva er bra og hva kan bli bedre. Kort og godt: Nå er det på tide at brukerne av tjenesten får komme på banen og bli hørt!

Bruker Morten Sand er enig:

– Det går signaler på at man ønsker en dialog, men jeg er redd jeg er pensjonist innen kommunen snur i denne saken.

– Kommunene presser priser

Senior kommunikasjonsrådgiver Hans Hjellemo hos Uloba opplever at flere kommuner forsøker seg på å presser prisene på BPA:

– Tendensen er at kommunene vil gå ned i pris. Det er klart at vi synes at utviklingen er bekymringsfull, men det eneste vi kan gjøre er å vurdere hvert enkelt tilfelle fra gang til gang, sier Hjellemo.

– Vi har avstått fra å søke enkelte konsesjoner fordi vi synes at prisen har vært satt uforsvarlig lavt.

– Vi registrerer at det går en debatt om driftsmidler. Men driftsmidlene i Ulobas BPA er det vi må dekke for å ivareta våre forpliktelser som arbeidsgiver for assistentene.

LES OGSÅ: SOSIALT ISOLERT MED NY ASSISTENTORDNING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.