Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Marianne lagde protestfilm mot utestengelse

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 16.11.2015 12:27

Marianne Knudsen (16) er lei av dårlig tilgjengelighet. Nå har hun laget filmen #ikkegreit for å vise at hun ikke godtar å bli utestengt.

Se Mariannes film her, på bloggen til Norges Handikapforbunds Ungdom

– Det er ikke greit at vi utestenges fra butikker og utesteder fordi vi ikke kommer inn. Snur vi i døra og bare tenker at vi får gå en annen plass, endrer det ikke noe.

Funksjonshemmede må tørre å ta litt større plass, snakke om ting og si hvordan ting føles, sier Marianne Knudsen.

16-åringen fra Trondheim studerer helse og sosialfag første året på videregående. I lærebøkene hennes står det at funksjonshemmede er utsatt for isolasjon, diskriminering og mobbing.

Men elevene lærer ikke om hvorfor det er slik. Det synes Knudsen, som selv sitter i rullestol, er for dårlig.

 – Når man ikke får noen forklaring, er det lett for folk å tro funksjonshemmede ikke vil sosialiseres. Jeg drar mye rundt og opplever hvor vanskelig ting er. Dårlig tilgjengelighet gjør at det blir en vegg mellom  funksjonsfriske og funksjonshemmede, fordi de ikke kan møtes på de samme plassene. Jeg vil vise at det er urettferdig, forteller hun.

LES OGSÅ: – BARNA SLUSES UT AV FELLESSKAPET

I filmen viser hun ben rekke eksempler på dårlig tilgjengelighet, både i hjembyen Trondheim og andre steder.

Nyvalgt ungdomsleder

Marianne Knudsen var 11 år første gangen hun skrev leserinnlegg til avisa. Den gangen skrev hun om hvordan det føltes at klassekameratene lekte at de var handikappet eller kalte andre «hemma» når de ikke fikk til ting.

Det gjorde vondt siden hun selv var funksjonshemmet, men på ingen måtte dum.

– Jeg klarer ikke å se på at ting er urettferdig. Da må jeg gjøre noe, sier Knudsen.

VIDEO: TV-DRILLER UNGE TALENTER

Nylig etablerte Norges Handikapforbunds Ungdom nytt lokallag i Trondheim der Marianne ble valgt som leder. Hun er også med i det nye, nasjonale interimsstyret for NHFU.

Den engasjerte 16-åringen ønsker at flere skal engasjere seg.

– Da jeg var mindre, tenkte jeg at det ikke var mulig å endre ting. Men det kan du om du har selvtillit og prøver. I stedet for å tenke at du skal gjemme deg bort, må du tenke at du skal vises. For det skal alle i et likestilt samfunn.

Oppfordrer andre til å kjempe

For ungjenta er det vanskelig å nevne en hjertesak. Hun vil så mye. Personlig assistanse, bedre fremkommelighet og mindre fordømmelse er noe av den hun drømmer om. Idealet er at alle skal ha muligheten til å delta på det de vil, uavhengig av funksjonsevne.

– Alle kan komme seg opp en rampe, så hvorfor skal man lage alle de trappene? Jeg skjønner ikke det, sier hun hun oppgitt.

Likevel forstår Marianne Knudsen at en slik endring ikke vil komme av seg selv.

– Mange funksjonshemmede ser på seg selv som en minoritet på den måten at de føler seg alene og at de må de godta å bli behandlet annerledes. Så de kjemper ikke for seg selv. Men det må vi gjøre. For ingen andre gjør det, sier Marianne Knudsen.

LES OGSÅ: CECILIE OG ANITA HAR SKAPT ET FRISTED PÅ FACEBOOK FOR POSITIVE RULLENDE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.