Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Professor med rullestol skal lede hjelpemiddel-utvalget

Av: Ivar Kvistum Foto: Scanpix
Publisert 14.12.2015 13:06

– Jeg er avhengig av hjelpemidler på alle plan. De gjør at jeg har klart å beholde jobb, venner og fritidsaktiviteter, sier professor Arild Hervik. Nå skal han lede ekspertutvalget som har fått i oppdrag å gjennomgå norsk hjelpemiddelpolitikk for regjeringen.

Allerede ved tiltredelsen i 2013 varslet regjeringen en gjennomgang av norsk hjelpemiddelpolitikk. Og nå har arbeids- og sosialminister Robert Eriksson oppnevnt ekspertutvalget som skal gjøre jobben. Utvalget møtes til sitt første møte 29. januar neste år, og skal arbeide i hele 2016 før de leverer sine råd til regjeringen.

LES OGSÅ: DISSE HJELPEMIDDEL-SPØRSMÅLENE SKAL EKSPERTENE GI SVAR PÅ

Utvalget skal ledes av professor Arild Hervik (66) ved Høgskolen i Molde. Hervik er sosialøkonom og har i mange år hatt en sentral rolle i Møreforskning, som eies av de tre høyskolene i Møre- og Romsdal.

– Vet hva det handler om

Hervik er ifølge nettavisen Panorama, som utgis av Høgskolen i Molde, kjent for å være den i Norge som har bidratt i flest NOU-er (Norges offentlige utredninger). Navnet hans står på 17 av dem, de fleste som utvalgsleder.

Hervik har en sjelden muskelsykdom som gjør ham til rullestolbruker. Om utnevnelsen av professoren til leder for hjelpemiddelutvalget, uttaler arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i en pressemelding:

– Hervik vet hva dette handler om og har stor faglig kompetanse.

Flere eldre – dyrere teknologi

Arild Hervik understreker overfor Handikapnytt at dagens hjelpemiddelsystem har mange viktige kvaliteter som det er viktig å ta vare på:

– Hjelpemiddelformidlingen har over lang tid utviklet seg til å bli et godt system for alle med nedsatt funksjonsevne. Det setter brukeren i sentrum og har mange gode egenskaper. Jeg går inn i arbeidet med den ydmykhet det påkaller at vi har et system som fungerer godt. Likevel har vi noen store utfordringer med både kostnader og demografi som kommer til å bli krevende framover, forklarer Hervik.

Han viser til at vi blir stadig flere eldre, og at mange kommer til å ønske å bo hjemme lengst mulig. Samtidig utvikles stadig ny og mer avansert hjelpemiddelteknologi. Det vil åpne nye muligheter for mange, men vil samtidig være kostnadskrevende.

Billigere og mer effektivt

Hervik understreker også at det kan finnes mangler og forbedringsmuligheter også ved et system som fungerer godt. Utvalget skal se på kostnadene opp mot nytten for brukerne og finne muligheter for å gjøre ting billigere og mer effektivt.

– Men er det ikke også viktig å se på de samfunnsøkonomiske gevinstene ved et godt system?

– Når det gjelder unge mennesker som trenger hjelpemidler, er det viktig at flest mulig kan ta utdanning og være i arbeid. For eldre er det slik at jo flinkere vi er med hjelpemidler, desto flere dyre sykehjemsplasser sparer vi. Men alt ut over dette – alt som har med livskvalitet å gjøre – er vanskeligere å måle.

LES OGSÅ: HJELPEMIDDELSENTRALENE BLIR EN NORSK EKSPORTARTIKKEL

Hervik understreker at utvalgets mandat ikke primært handler om samfunnsøkonomi, selv om han som utvalgsleder har denne bakgrunnen.

– Hvordan ser du på utvalgets sammensetning og kompetanse. Er dere godt skodd?

 – Det er en bredde i erfaringsgrunnlaget her som tilsier at det faglige er godt ivaretatt. Alle har lang erfaring fra ulike deler av hjelpemiddelapparatet. I dette arbeidet er viktig å kunne systemet godt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


KJENT PÅ KROPPEN: Arild Hervik mener det er nyttig at han selv har kjent hjelpemiddelsystemet på kroppen, men understreker at han leder utvalget i egenskap av å være fagperson (Foto: Kjell Hersejdal/NTB Scanpix)

Helt avhengig av hjelpemidler

Hervik har hatt en muskelsykdom siden 1999 og vært rullestolbruker siden 2004. I hele denne perioden har han vært i full jobb som professor. Han mener at egen fartstid som hjelpemiddelbruker gjør det lettere for ham å erkjenne hvor viktig det er å finne rett hjelpemiddel til rett tid. Og hvor viktig det er å kommunisere godt med hver enkelt bruker.

– Jeg vil kjenne igjen min egen situasjon i det ekspertene beskriver. I utvalget skal jeg først og fremst være fagperson. Likevel tror jeg det er nyttig at jeg er en fagperson som har kjent hjelpemiddelsystemet på livet. Jeg er avhengig av hjelpemidler på alle plan. De gjør at jeg har klart å beholde jobb, venner og fritidsaktiviteter.

Lenke seg fast i morgenrushet

Tidligere i år ble Arild Hervik slått til Ridder av 1. klasse for sin innsats innen samfunnsøkonomisk undervisning og forskning. Men ridderutnevnelsen hindrer ikke professoren i også å ha en aksjonistisk side.

I forbindelse med den berømte sykehusstriden i Møre og Romsdal erklærte han i fjor høst at han ville starte en enmannsaksjon og surre seg og rullestolen inn i kjetting midt i Moldes morgenrush, dersom statsminister Erna Solberg ikke ville etterkomme hans krav om at Romsdal og Nordmøre fortsatt skal ha hvert sitt lokalsykehus.

Hervik forklarer at «trusselen» om lenkeaksjon ble fremsatt med glimt i øyet. Og den ble aldri gjennomført. Han innså at det ikke var nok kraft bak kravet til at det ville føre fram.

– Det var den gamle aksjonstenkningen fra 1970-tallet som dukket opp igjen. Da jeg studerte på Blindern, var jeg sterkt engasjert i den grønne bevegelsen rundt blant andre filosofiprofessor Arne Næss. Aksjonsformene våre var sterkt inspirert av Gandhis ikkevoldstenkning.  Jeg var «glødende grønn», men på et tidspunkt tok jeg et valg om å bli fagperson og bare det. Og det har jeg vært siden. Men mye av det jeg har arbeidet med faglig, har vært preget av engasjementet for grønne verdier, forteller Hervik.

Forstår glødende engasjement

– Hjelpemidler er et tema som lett vekker behov for å aksjonere hos mange funksjonshemmede. Forstår du det?

– Fra gammelt av har jeg en forståelse for glødende engasjement når noe er viktig nok. Hjelpemidler kan være en slik sak, svarer Hervik.

Han lover å lytte til hjelpemiddelbrukerne underveis i arbeidet det kommende året.

– Vi har en referansegruppe der alle interesseorganisasjonene er med. Jeg lover å stille med et åpent sinn, lytte til alle innspill som kommer fra brukersiden og ta det med meg inn i arbeidet, avslutter leder for ekspertutvalget som skal gjennomgå hjelpemiddelpolitikken, Arild Hervik.

De øvrige medlemmene i ekspertutvalget som skal gjennomgå hjelpemiddelpolitikken, er:

Lars Ødegaard, spesialrådgiver i Norges Handikapforbund

Frode Selbo, avdelingsdirektør/leder NAV Hjelpemiddelsentralen i Sør-Trøndelag

Kristin Standal, prosjektleder Nasjonalt velferdsteknologiprogram, KS

Astrid Gramstad, førsteamanuensis Universitetet i Tromsø

Lone Merethe Solheim, avdelingsdirektør fylkesmannen i Rogaland

Lene Conradi, ordfører Asker kommune

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.