Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Anniken Hauglie.
VIL INKLUDERE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie benytter FN-dagen til å peke på hvor mange funksjonshemmede som ufrivillig står utenfor arbeidslivet. (Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD)

Arbeidsministeren: – Inkludering er bra for bunnlinjen

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener arbeidsgivere kan tjene på å ansette funksjonshemmede. Men de mangler kunnskap om ordningene som skal gjøre det enklere.

Handikapnytt
Publisert 03.12.2018 10:25

(NTB-Andreas Løf): Selv om stadig flere funksjonshemmede har fått tilpasset sin arbeidssituasjon, er FNs verdensdag for personer med nedsatt funksjonsevne, mandag 3. desember, stadig aktuell i Norge.

Det mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Bare 44 prosent av funksjonshemmede i alderen 16 til 66 år er sysselsatt, og denne graden av sysselsetting har ikke variert stort de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå

Til sammen står i dag 85.000 personer med nedsatt funksjonsevne, som kan og ønsker å stå i arbeid, uten jobb.

Meningsløst utenforskap

Hauglie sier hun ønsker at denne mandagen blir en påminnelse om alle de som står utenfor arbeidslivet i Norge fordi de oppfattes som annerledes eller mangler den perfekte CV-en.

Det er meningsløst at vi som samfunn ikke tar i bruk de evnene som finnes der ute.

– Altfor mange funksjonshemmede vil jobbe, men får ikke sjansen til å vise seg fram. Kanskje er de døve eller kanskje sitter de i rullestol. Felles for dem er at de vil og kan jobbe. Det er meningsløst at vi som samfunn ikke tar i bruk de evnene som finnes der ute, sier arbeidsministeren til NTB.

I dag vil Handikapforbundet ta dagen og rettighetene tilbake. Les mer her: FEST OG PROTEST PÅ FN-DAGEN FOR FUNKSJONSHEMMEDE

– Kjenner ikke ordningene

Statsråden mener det skal ikke stå på virkemidlene, og mener arbeidsgiverne har mange muligheter til å få hjelp hos Nav og hjelpemiddelsentralene.

Disse ordningene fungerer, og må brukes, mener Hauglie.

– Jeg tror ikke alle arbeidsgivere kjenner til ordninger som mentor, inkluderingstilskudd eller lønnstilskudd. I tillegg bruker regjeringen mye penger på flere markedskontakter i Nav som betyr at flere bedrifter får en fast kontaktperson i Nav – det er noe mange arbeidsgivere har ønsket seg lenge, sier Hauglie.

– Vi har møtt døve som er IT-konsulenter og som bruker bildetolk på telefonen. Det funker kjempebra, fortsetter hun.

Les også: REGJERINGEN SATSER PÅ Å FÅ FLERE FUNKSJONSHEMMEDE UT I JOBB

Ikke veldedighet

Hauglie understreker at hun ikke mener at arbeidsgivere skal åpne dørene for de med nedsatt funksjonsevne for å være snille, men snarere se på gruppen som en mulig ressurs.

– Jeg mener ikke man skal åpne dørene av veldedighet. Erfaringene viser at inkludering er bra for bunnlinjen – og det er som regel det viktigste for en arbeidsgiver. Men du må se mulighetene som finnes, sier Hauglie.

Selv har regjeringen i år innført retningslinjer om at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

– Dette jobber vi på spreng med nå, sier arbeidsministeren.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.