Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jaffery og Brandvik på scenen. På skjermen bak e forsiden på utredningen «På høy tid».
HJERTESAK: – Like muligheter er hjertesak og kjernepolitikk for oss begge, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery da hun åpnet Handikapforbundets fagdag. Til høyre: Forbundsleder i NHF, Tove Linnea Brandvik. (Foto: Ivar Kvistum)

Jaffery hos NHF: – Like muligheter står øverst på arbeidslisten

Ekspertutredningen om CRPD i norsk lov kommer i januar, kunngjorde kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) da hun holdt åpningstale på Handikapforbundets fagdag.

Ivar Kvistum
Publisert 28.11.2023 18:57

Handikapforbundets fagdag om hvordan funksjonshemmedes rettigheter kan realiseres, ble Lubna Jafferys første offentlige møte med funksjonshemmedes organisasjoner som regjeringens nye kultur- og likestillingsminister.

Temaet for samlingen tirsdag 28. november var Likestillings- og mangfoldsutvalgets utredning  «På høy tid», som gjør opp status for denne delen av likestillingsfeltet og lanserer en rekke konkrete forslag for veien videre.

Utredningen ble overlevert Lubna Jafferys forgjenger, Anette Trettebergstuen, i mai i år.

Jaffery åpnet arrangementet på Kulturhuset i Oslo, og hun erklærte:

– Like muligheter for alle er jo et tema som både dere i organisasjonene og vi i regjeringen har øverst på arbeidslisten. Det er hjertesak og kjernepolitikk for oss begge, sa hun.

CRPD-utredning på nyåret

Ikke desto mindre kom statsråden tomhendt for annet enn gode ønsker og erklæringer om at regjeringen og funksjonshemmedes organisasjoner er på samme lag.

Den eneste nyheten var at den varslede ekspertutredningen om hvor og hvordan CRPD – FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter skal tas inn i norsk lov – er ferdig i januar.

Den opprinnelige planen var at utvalget skulle være ferdig innen utgangen av 2023, altså før jul.

– Regjeringen har tatt et overordnet grep og vedtatt å inkorporere CRPD i norsk lov. Å få jussen på plass, og sikre rammeverket for likestilling, er selvsagt et veldig viktig skritt. Vi vet hvor hardt mange her har jobbet for dette, sa hun.

Statsråden presiserte at spørsmålet for utredningen ikke er om det skal gjøres, men hvordan.

– Utredningen skal komme i januar, og den er et viktig første skritt for at vi skal få til det vi har lovet i Hurdal, sa Lubna Jaffery.

Ønsker flere innspill

Hun kunngjorde også at høringsfristen for utredningen «På høy tid» er forlenget til 19. januar. Opprinnelig ble fristen satt til 1. desember i år. Bakgrunnen er at flere kommuner har ønsket seg mer tid.

– Vi har allerede mottatt mange gode innspill. Men jeg håper virkelig at enda flere der ute benytter muligheten til å komme med innspill, oppfordret hun.

BPA – det må vi komme tilbake til

Men dette er ikke de eneste dokumentene om funksjonshemmedes likestilling som ligger til behandling i regjeringskontorene. Den offentlige utredningen om brukerstyrt personlig assistanse som Jafferys regjeringskollega, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, mottok i desember i 2021, har fortsatt ikke resultert i konkret politikk fra regjeringen. Et flertall på Stortinget har derfor krevd at regjeringen kommer med en egen stortingsmelding om BPA.

– Jeg vet mange her er opptatt av BPA. Der jobbes det fortsatt med å følge opp og utvikle ordningen, så det må vi komme tilbake til, sa statsråden med ansvar for funksjonshemmedes likestilling.

Mangfold og deltakelse i kulturlivet

I åpningstalen på fagdagen understreket kultur- og likestillingsministeren verdien av mangfold i kulturlivet og hvor viktig det er med universell utforming for å sikre deltakelse.

– Folk skal jo ikke hindres fra å bli med venner ut på opplevelser – eller hindres i å delta i idrett eller kultur fordi byggene ikke er laget for dem.  Her må vi tenke og bygge smart for mangfold og deltakelse, sa hun.

Lubna Jaffery forsikret at regjeringen er godt i gang med å følge opp den fjerde handlingsplanen for universell utforming.

Julepresang ble nyttårsforsett

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik er ikke overrasket over at kultur- og likestillingsministeren kom til Handikapforbundets fagdag uten konkrete, politiske løfter og åpen pengesekk. Derimot synes hun statsråden tilkjennegir en positiv interesse og forståelse for funksjonshemmedes likestilling.

At høringsfristen for utredningen forlenges til over jul, er udramatisk, slik Brandvik ser det.

Og at ekspertutvalgets utredning ikke kommer før i januar, kommenterte hun slik i sitt eget innlegg på fagdagen:

– Vi hadde håpet på en julepresang. Så blir det et nyttårsforsett i stedet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.