Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Ida Hauge Dignes
Redd: Ida Dignes merker hvor sårbar hun er nå som Koronaviruset gjør at mange ikke kan jobbe. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ida frykter at assistansen svikter på grunn av koronaviruset

Ida Hauge Dignes fra Oslo er helt avhengig av assistanse i hverdagen. Koronaviruset har gjort henne utrygg på om hun fortsatt vil få nødvendig bistand.

Stine Slettås Machlar
Publisert 17.03.2020 16:05

– Legene er usikre på min grunndiagnose, men om jeg har den de tror, er jeg definitivt i risikogruppa. Likevel er jeg mer redd for om jeg får dekket mine hverdagslige behov i ukene fremover enn å få korona.

Det sier Ida Hauge Dignes til Handikapnytt på telefonen.

Hun har til vanlig brukerstyrt personlig assistent (BPA) store deler av døgnet, og klarer seg ikke uten.

– For meg ville det vært totalt krise om assistentene skulle bli syke eller satt i karantene. Om jeg ikke får i meg mat eller får gått på toalettet, blir jeg syk. Det er skremmende å tenke på hvor sårbar jeg er.

Det er skremmende å tenke på hvor sårbar jeg er.

Savner konkret svar

Fredag forsøkte hun å få tak i både sin leverandør av BPA, Uloba, og hjemmesykepleien i bydel Sagene i Oslo der hun bor for å spørre hva som skjer dersom hun skulle stå uten hjelp – enten på grunn av at hun selv blir syk eller stå uten assistenter som følge av korona.

– Leverandør sier at dersom det blir krise har bydelen et overordnet ansvar for å gi hjelp, mens bydelen sier de ikke har kapasitet til å hjelpe meg fordi jeg til daglig har BPA. Det gjør meg forvirra og redd. Jeg savner mer konkret informasjon, sier Dignes til Handikapnytt.

– Må selv sørge for å ha nok assistenter

BPA-leverandøren Uloba sier de oppfordrer kundene sine til å ansette flere assistenter for å sikre seg assistanse i tilfelle de vil oppleve mer fravær enn normalt som følge av koronaviruset.

– Det er nå som ellers viktig at arbeidsledere sørger for at de har nok assistenter dersom noen ikke skulle kunne jobbe på grunn av sykdom, sier generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm, på telefon til Handikapnytt.

– Og så kan det være sånn at man i en periode må tilpasse assistansen, slik at en får dekket helt grunnleggende behov.

Ida Hauge Dignes sier hun forstår hvordan det vanligvis fungerer, men savner mer bistand ved nasjonale kriser.

– Jeg synes i utgangspunktet det er greit at jeg må skaffe vikarer. Det ville jo vært den samme situasjonen dersom det ikke hadde vært koronavirus. Noen ganger er det høyt frafall, og ingen kan noe for det. Jeg skulle likevel ønske Uloba hadde hatt en assistentbank for slike kriser, sier hun.

– Det offentlige har et ansvar

Vibeke Marøy Melstrøm påpeker at mennesker med assistansebehov alltid vil ha krav på bistand fra kommunen i krisesituasjoner.

– Har man en situasjon der alle assistenter skulle bli syke er det slik uansett at det offentlige har et ansvar for at det ytes nødvendig hjelp til grunnleggende helsebehov, sier hun.

Generalsekretæren legger også til at assistenter kan beordres på jobb dersom det er nødvendig for liv og helse.

– Vi i Uloba har påberopt oss helseberedskapsloven som gjør at det er mulig å pålegge assistenter å jobbe siden det er samfunnskritiske oppgaver som blir utøvd, sier Marøy Melstrøm.

– Skulle det være slik at arbeidsleder blir syk, kan assistenter kun bli pålagt å jobbe om man kan sikre at det ikke er fare for smitte til assistent, poengterer Vibeke Marøy Melstrøm.

Les også: REGNER BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE SOM «SAMFUNNSKRITISK FUNKSJON»

– Mange sliter

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, er klar på at koronaviruset har skapt store utfordringer for mange og funksjonshemmede i særdeleshet.

– Mange sliter om dagen, spesielt med å få nok bistand til det de trenger. Da er det viktig at vi står sammen og hjelper hverandre. Vi må fokusere på det som virkelig er viktig i denne situasjonen, så alle får assistanse der de virkelig trenger. Kanskje betyr det akkurat nå å utsette noe som ikke er så viktig slik at andre får hjelp til noe viktigere. Dette er en unntakstilstand for alle, sier hun.

Les også: HANDIKAPFORBUNDETS LEDER GÅR HARDT UT MOT KARANTENE-BRUDD

Brandvik er, i likhet med Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm, med i regjeringens utvalg som skal utrede hvordan ordningen med brukerstyrt personlig assistanse skal fungere bedre og etter hensikten.

– Det er klart at vi har fått en lærdom vi ikke hadde før korona om hvordan det er å ha assistanse i krisesituasjoner. Denne lærdommen er det viktig at vi tar med oss videre når BPA-ordningen skal vurderes, sier hun på telefon fra sitt hjemmekontor.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.