Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Illustrasjonsbilde av mann som kjører sitski ned en slalåmbakke.
HØYERE EGENANDEL: Sitski-utstyr som dette andre hjelpemidler for fysisk aktivitet blir vanskeligere tilgjengelig neste år om du er over 26 år. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Kutt og høyere egenandel for aktivitetshjelpemidler

Det blir dyrere og trolig vanskeligere for voksne funksjonshemmede å få tak i hjelpemidler for fysisk aktivitet neste år. Det er klart etter at et kutt fra Erna Solberg overlevde de rødgrønnes budsjettforhandlinger.

Ivar Kvistum
Publisert 30.11.2021 10:08

Da SV-leder Audun Lysbakken holdt pressekonferanse om budsjettavtalen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, skrøt han av de mange «usosiale kuttene» som var stanset i statsbudsjettet.

Les mer: SV STANSET FRIBELØP-KUTTET

Men ett kutt fra Erna Solbergs opprinnelige budsjettforslag smatt gjennom både Støre-regjeringens endringer og budsjettforhandlingene med SV – og blir gjeldende politikk så fort nyttårsrakettene har sluknet:

Det blir høyere egenandel for voksne over 26 år som trenger hjelpemidler for fysisk aktivitet Nav, gjennom den såkalte Akt26-ordningen.

Maks egenandel per hjelpemiddel øker med 1000 kroner, fra 4000 til 5000 kroner.

Nav får også mindre penger til å innvilge søknader om slike hjelpemidler, til tross for at det de siste årene har vært bevilget for lite penger i forhold til behovet.

Budsjettet blir på 55 millioner kroner, en nedgang på 29 millioner kroner.

Les mer: ØKER EGENANDELEN PÅ AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Akt26-ordningen
  • Den såkalte Akt26-ordningen – aktivitetshjelpemidler for voksne – ble innført i 2014 for å gi voksne funksjonshemmede en mulighet til å få støtte til hjelpemidler til fysisk aktivitet – for eksempel spesialtilpassede sykler og skiutstyr.
  • Tidligere har Nav bare formidlet slike hjelpemidler til personer under 26 år.
  • Men Akt26-ordningen er begrenset av en fast bevilgning på statsbudsjettet, og det er en egenandel på 10 prosent av prisen på hjelpemiddelet, begrenset oppad til 4000 kroner.
  • Dette øker til 5000 kroner neste år.
  • De siste årene har Nav gått tom for penger til Akt26-ordningen lenge før årsskiftet. Dermed har mange fått søknadene avslått og beskjed om å søke igjen neste år.

«Viktige satsinger»

Å styrke ordningen med aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år sto på lista over de viktigste satsingene på velferdsområdet, sammen med blant annet å gjeninnføre fribeløpet for uføretrygdede, reversere kuttene i barnetillegget og i brillestøtten. 

SV ville styrke Akt26-ordningen med 55 millioner kroner i forhold til Solberg-regjeringens forslag.

Men i den signerte budsjettavtalen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet er ikke dette med. Dermed blir det kutt.

Oppdatering, 1. desember 2021: Kommentar fra SVs nestleder Kirsti Bergstø: FIKK IKKE GJENNOMSLAG, MEN HAR IKKE GITT OPP AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Mange har ikke råd

Da kuttforslaget kom i Erna Solbergs statsbudsjettforslag i september, advarte Norges Handikapforbund mot at en høyere egenandel vil stenge ordningen for mange funksjonshemmede med dårlig råd.

– Vi vet at funksjonshemmede har dårligere levekår enn befolkningen ellers. Og fra våre egne medlemmer i NHF vet vi at mange ikke søker aktivitetshjelpemidler fordi de allerede i dag ikke har råd til egenandelen, sa seniorrådgiver Guri Henriksen til Handikapnytt.

NHF krever også at Akt6-ordningen må finansieres på samme måte som øvrig hjelpemiddelformidling, med en overslagsbevilgning slik at det ikke er mulig å få avslag fordi Nav bokstavelig talt er tom for penger.

Dette har nemlig vært situasjonen de siste årene. Til tross for at det ble bevilget 20 millioner kroner ekstra i potten i revidert nasjonalbudsjett før sommeren – og det dermed var cirka 100 millioner kroner totalt i ordningen for 2021 – rakk ikke pengene lenger enn til august. Derfra og ut året er det ikke mulig for personer over 26 år å søke om et aktivitetshjelpemiddel.

– Stort udekket behov

Da det var slutt på pengene i Akt26-ordningen i august, gikk SVs nestleder Kirsti Bergstø ut i Handikapnytt og kritiserte den daværende regjeringen for å bevilge for lite.

– Det viser jo at det er et veldig stort udekket behov for disse hjelpemidlene. Slik ordningen er i dag, gir den lite forutsigbarhet for dem som trenger den, sa Bergstø til Handikapnytt i august.

Les mer: SV-NESTLEDER KREVER MER PENGER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Heller ikke SVs prioriterte mål om å styrke bilstønaden med 70 millioner kroner er med i det ferdigforhandlede statsbudsjettet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.