Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to danser sammen. Han står over henne og holder henne mens hun lener seg bakover med rullestolen.
SØMLØST: Birgit Skarstein presterte ikke på tross av noe i «Skal vi danse», men integrerte sin egen funksjonsnedsettelse og det nødvendige hjelpemiddelet sømløst i det hun og dansepartner Philip Raabe skapte for TV-seerne. (Foto: Espen Solli, TV2)

Glitter, glamour og korona

KOMMENTAR: Funksjonshemmede har betalt en uforholdsmessig høy pris for nedstengning og smittevern. Men 2020 ga oss også et glitrende gjennomslag i kampen for funksjonshemmedes plass i offentligheten, skriver redaktør Ivar Kvistum.

Ivar Kvistum
Publisert 23.12.2020 07:00

Vi nærmer oss slutten av et veldig merkelig år.

Hjembyen min Oslo satt på pause igjen, nesten som i mars.

Jeg er ikke like engstelig denne gangen, men det er kanskje mest fordi jeg har rukket å venne meg til tanken på at ethvert dørhåndtak og enhver medpassasjer på bussen kan være en kilde til alvorlig sykdom og det som verre er, for meg selv eller andre.

Vi vet også litt mer enn sist om hvordan vi kan beskytte oss. Så vi følger reglene og forholder oss rolige. Keep Calm and Trust Nakstad!

Nyhetene om at vaksinen er på vei, lyser opp i mørket som en julegate av håp. Kanskje ser vi slutten på dette snart, selv om helsemyndighetene advarer sterkt mot å ta gledene på forskudd.

I hvert fall ser vi snart slutten på 2020, og det er virkelig ikke mye ved dette hersens året jeg kommer til å savne. 

I hvert fall ser vi snart slutten på 2020, og det er virkelig ikke mye ved dette hersens året jeg kommer til å savne.

Det har vært dugnad og samhold. Men året har også brakt til overflaten noen svært lite sympatiske sider ved det norske samfunnet.

Den tvilsomme isoleringen av utviklingshemmede og andre som lever under det offentlige pleie- og omsorgsregimet er en av dem. Barn er blitt adskilt fra foreldrene sine. Andre har mistet store deler av skoletilbudet sitt.

KOMMENTAR
  • Denne artikkelen er en kommentar og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Og rullestolbrukere er i enda større grad enn ellers utestengt fra samfunnets kommunikasjonslinjer, fordi det ikke har vært rom for å gi personlig service til noe så tilsynelatende enkelt som å sikre en rullestol om bord i en buss.

Vi har sett hvordan funksjonshemmede har måttet ta en uforholdsmessig stor del av regningen for nedstengning og smittevern, samtidig som de også er overrepresentert i risikogruppene.

Pussig nok er 2020 også året for et glitterprydet gjennomslag for funksjonshemmedes likestilling og synlighet i norsk offentlighet.

Birgit Skarstein svevde inn på parketten som historiens første deltaker med rullestol i TV2s underholdningsmaskin «Skal vi danse».

Hun feide gulvet med skeptikerne, og hun vant en stor tilhengerskare hjemme i TV-stuene, blant folk som aldri før har sett en rullestolbruker danse. Mange ante ikke engang at det gikk an.

Hun feide gulvet med skeptikerne, og hun vant en stor tilhengerskare hjemme i TV-stuene, blant folk som aldri før har sett en rullestolbruker danse.

Selv har jeg omtrent de samme danseferdighetene som Knerten, og jeg skal medgi at jeg ikke hadde sett så mye som fem minutter på «Skal vi danse» før denne sesongen. Mine dansefaglige vurderinger gjør du derfor klokt i å legge relativt liten vekt på.

Men jeg mener jeg har belegg for å si at Birgit ikke danset i rullestol. Hun danset med rullestolen.

Hun presterte ikke på tross av noe, men integrerte sin egen funksjonsnedsettelse og det nødvendige hjelpemiddelet sømløst i det hun og dansepartner Philip Raabe skapte for TV-seerne. Det var flott å se på.

Birgit røyk ut av konkurransen etter åtte uker. Jeg hadde nær sagt heldigvis, i hvert fall hvis vi skal vurdere innsatsen hennes som et stykke holdningsarbeid for likestilling og inkludering.

Portrettfoto av Ivar Kvistum

Ivar Kvistum er ansvarlig redaktør i Handikapnytt.

Det hadde vært lettere for nett-trollene å hevde at Birgit fikk sympati-særbehandling som rullestolbruker om hun hadde gått helt til topps.

Og det ville dessuten smakt mer av en historie om enda en flinkis-funkis som fikser alt, og dermed med mindre relevans for det virkelige liv. 

For i det virkelige liv ryker jo de fleste av oss ut av dansen sånn cirka midt på treet, enten vi sitter eller står.

Kontrasten er voldsom mellom danseglamour i beste sendetid og usynlige maktovergrep mot utviklingshemmede i såkalte boliger. Men funksjonshemmedes likestillingskamp foregår på begge disse arenaene samtidig. Den angår hele samfunnet, på alle plan.

Jeg benytter anledningen til å ønske alle lesere, samarbeidspartnere og venner av Handikapnytt en smittefri jul og et vaksinert nytt år.

Ivar Kvistum
Ansvarlig redaktør i Handikapnytt

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.